Monday 2 September 2024

NUTELLA MOCHA MAFINI

Mekani mafini sa kafom i Nutella kremom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mafine
200 g mekog brašna
25 g gorkog kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
200 g vanil jogurta
100 ml vrele vode
2 kašičice espresso praha
100 g maslaca, mekanog
100 g kristal šećera
1 M jaje
Za fil
100 g Nutelle
Za dekoraciju
500 ml slatke pavlake
2 kašike prah šećera
2 kašičice espresso praha
2 kašičice kakao praha

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Izmešati espresso prah sa vrelom vodom i ostaviti da se prohladi. Prosejati brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U drugoj posudi, penasto umutiti omekšali maslac i šećer, dodati jaje i mutiti dok se ne sjedini. Dodati polovinu suvih sastojaka, zajedno sa polovinom jogurta i polovinom pripremljene kafe, dobro izmešati i ponoviti još jednom.
Kalup za mafine obložiti papirnim korpicama, ravnomerno podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180˚C, samo 5 minuta, zatim ih izvaditi iz rerne, dodati po dve kašičice Nutelle u sredinu svakog mafina, vratiti u rernu i peći još 10-15 minuta. Nutella će malo potonuti u mafine, ali ne skroz do dna, što je u redu. Pečene ostaviti da se potpuno ohlade.
Za dekoraciju, podeliti slatku pavlaku na dva dela. Prvu polovinu umutiti u čvrst šlag, pa staviti u frižider. U drugu polovinu dodati prah šećer, espresso prah i kakao i umutiti na isti način. U veliku dresir kesu staviti oba šlaga, pa dekorisati mafine i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 mafina.