Sunday 8 September 2024

NOUGAT ČOKOLADNA TORTA BEZ PEČENJA

Nougat čokoladna torta bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za podlogu od lešnika
150 g napolitanki od lešnika
120 g maslaca, mekanog
50 g prah šećera, prosejanog
50 g sitno mlevenih lešnika
Za krem
100 ml slatke pavlake
2 kašike prah šećera
1 kašičica vanile
Za nugat sloj
150 g mekanog nugata
250 ml slatke pavlake, podeljeno
1 kašičica želatina
50 g crne čokolade
Za dekoraciju
100 ml slatke pavlake
20 g gorkog kakao praha
2 kašike prah šećera
1 kašičica vanile

Priprema
Ram za tortu (15 cm) stavit na tacnu za tortu i obložiti visokom acetatnom trakom. Grubo samleti napolitanke, dodat im maslac i mešati dok se masa ne poveže. Dodati prah šećer i mlevene lešnike, pa mešati dok sene formira mekana masa. Sipati sve u pripremljeni ram za tortu, dobro utisnuti i poravnati, te ostaviti sa strane.
Slatku pavlaku umutiti u veoma čvrst šlag sa prah šećerom i vanilom, pa rasporediti preko podloge. Tacnu sada staviti u frižider i nastaviti sa pripremom nugat sloja.
Nugat otopiti sa 50 ml slatke pavlake, pa ostaviti da se prohladi, vodeći računa da se ne stegne. Kada je gotovo spreman, pomešati želatin sa hladnom vodom i ostaviti da nabubri. Otopiti čokoladu i ostaviti da se prohladi. Ostatak slatke pavlake umutiti u mekani šlag, dodati mu otopljeni nugat i sjediniti. Otopiti želatin, izmešati sa malo mase od nugata i pavlake, pa zatim sipati nazad u nugat i dobro sjediniti.
Polovinu ove mase naneti preko šlaga i vratiti tortu u frižider. Otopljenu i ohlađenu čokoladu sipati u preostalu masu, pažljivo mešajući varjačom, pa naneti preko nugata. Staviti sve u frižider preko noći.
Za dekoraciju, umutiti slatku pavlaku sa kakaom, prah šećerom i vanilom. Izvaditi tortu iz frižidera, ukloniti ram i acetat, pa dekorisati po želji. Služiti dobro ohlađeno. Od ove količine sastojaka, dobija se 8-10 porcija.