Saturday 7 September 2024

NAJBOLJA ČOKOLADNA TORTA

Najbolja čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za sočne čokoladne korice
200 g crne čokolade
250 g maslaca
4 L jaja
2 kašičice instant kafe
2 kašičice vanile
200 g kristal šećera
120 g mekog brašna
2 kašike gorkog kakao praha
Za čokoladni krem
200 g maslaca
100 g gorkog kakao praha
200 g kristal šećera
100 g crne čokolade
120 ml slatke pavlake

Najbolja čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Otopiti čokoladu i maslac, dodati kafu, vanilu i šećer i energično umutiti. Dodati jedno po jedno jaje, dobro mešajući nakon svakog. Na kraju, prosejati kakao prah i brašno i nežno ih umešati. Dva okrugla kalupa (23 cm) obložiti papirom za pečenje, podeliti masu ravnomerno i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 20 minuta. Proveriti čačkalicom, te ih ostaviti da se potpuno ohlade u plehovima.
Za fil, otopiti maslac, šećer i kakao prah na tihoj vatri. Posebno blago zagrejati slatku pavlaku da bude topla. Kada se maslac otopi, dodati mlečnu čokoladu i mešati dok se ne otopi, pa postepeno dodavati slatku pavlaku, stalno mešajući. Kada se sve sjedini, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi skoro u potpunosti.
Kada je sve spremno, staviti prvu koricu na tacnu za tortu, zatvoriti obruč za torte oko nje, pa naneti većinu čokoladnog krema. Staviti drugu koricu preko toga, pa staviti tortu u zamrzivač na 10-15 minuta, kako bi se brzo učvrstila. Izvaditi iz zamrzivača i dekorisati ostatkom krema po želji. Staviti dekorisanu tortu u frižider na najmanje 4 sata. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.