Friday 20 September 2024

MRVIČASTI ČOKOLADNI VEGAN KOLAČ SA SVEŽOM NANOM

Mrvičasti posni vegan čokoladni kolač sa svežom nanom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za kolač
80 g mekog brašna
75 g žutog šećera
10 g gorkog kakao praha
1/2 kašičice praška za pecivo
1/8 kašičice sode bikarbone
45 g vegan maslaca, blago omekšanog
70 g nezaslađenog sosa od jabuka
2 kašičice vanile
100 ml vode
1/4 kašičice jabukovog sirćeta
4-5 svežih listića nane, po ukusu
Za mrvičasti posip
40 g mekog brašna
20 g mlevenih pečenih oraha
30 g žutog šećera
2 kašike gorkog kakao praha
45 g vegan maslaca
2 kašičice vanile

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti mali okrugli kalup (13 cm) pek papirom. Staviti omekšali maslac, sveže listiće nane i vanilu u mali blender, pa pustiti da radi dok se ne dobije lepa, kremasta pasta. Dodati prosejani kakao prah i ponovo blendirati.
Tome dodati sos od jabuke, vodu, sirće i šećer i pustiti blender da radi i poveže sve. Ako deluje da se masa neće povezati, to je u redu. Masu sipati u činiju, prosejati brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa pažljivo povezati žicom za mućenje, bez previše mešanja. Sipati u pripremljeni kalup i kratko ostaviti sa strane.
Za mrvičasti posip, ispasirati maslac i šećer dok se ne povežu, pa dodati brašno, orahe i kakao prah. Mešati i pasirati viljuškom dok masa ne postane potpuno mrvičasta, pa dodati vanilu i lepo povezati. Ovaj deo se ne može previše mešati. Ravnomerno posuti vrh kolača, pa peći odmah, u fino zagrejanoj rerni, na 180°C, 35-40 minuta. Obavezno proveriti čačkalicom, kako se kolač ne bi prepekao. Ostaviti da se potpuno ohladi u tepsiji i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 6-8 porcija.