Wednesday 4 September 2024

MOCACCINO MAFINI

Mocaccino mafini sa bogatim kremom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mafine
120 g mekog brašna
4 kašike gorkog kakao praha
1 ½ kašičica praška za pecivo
2 kašičice espresso praha
60 g maslaca, mekanog
100 g kristal šećera
1 M jaje, sobne temperature
60 ml mleka, dobro zagrejanoj
100 g mini čokoladnih kapljica
Za krem
75 g maslaca, mekanog
2 kašičice espresso praha
100 g prah šećera, prosejanog
1 kašika slatke pavlake

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 190°C. Prosejati brašno sa kakaom, praškom za pecivo i espresso prahom i staviti sa strane. Penasto umutiti maslac sa šećerom, dodati jaje i sjediniti. Dodati polovinu suvih sastojaka, kratko izmešati, zatim dodati polovinu toplog mleka. Dobro izmešati i ponoviti još jednom. Na kraju, dodati mini čokoladne komadiće.
Kalup za mafine obložiti korpicama, ravnomerno podeliti testo na šest korpica i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 190˚C, oko 20 minuta. Testo je prilično gusto, pa proveravati redovno čačkalicom da se ne prepeče. Ostaviti da se ohlade u potpunosti.
Dok se mafini hlade, pripremiti mocha krem. Penasto umutiti maslac, dodati prosejani kakao i espresso prah i dobro izmešati. Ne žuriti sa ovim korakom, jer će krem biti sve bolji što se duže muti. Dodati šećer u prahu u nekoliko navrata, dobro mešajući nakon svakog. Na kraju, dodati slatku pavlaku i kratko izmešati. Dekorisati ohlađene mafine i poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 6 standardnih mafina.