Wednesday 18 September 2024

MINI VEGAN POGAČICE

Mini vegan pogačice. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za pogačice
350 g oštrog brašna
200 ml tople vode
40 ml ulja
20 g svežeg kvasca
25 g kristal šećera
7 g soli
Za glazuru
1 kašika gustina
1 kašičica šećera u prahu
30 ml hladne vode
crni i beli susam, seme bundeve, itd.

Mini vegan pogačice. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Staviti kvasac, šećer i toplu vodu u veliku posudu, dobro izmešati i ostaviti da stoji 10-15 minuta kako bi kvasac mogao da se aktivira. Kada bude spreman, dodati ulje, dobro izmešati, a zatim prosejati brašno i so. Mešati varjačom dok se ne formira veoma mekano testo.
Izručiti testo na dobro pobrašnjenu površinu i mesiti rukom oko 5 minuta, dok ne postane elastično i glatko. Ne bi trebalo da se previše lepi, ali ako se lepi, dodati još veoma malo brašna. Oblikovati testo u loptu, staviti ga u veliku posudu, pokriti krpom i ostaviti da raste oko sat vremena na toplom mestu. U zavisnosti od temperature u kuhinji, može potrajati i malo duže, ali to je u redu.
Obložiti pleh (18x18 cm) papirom za pečenje i lagano poprskati hladnom vodom. Izvaditi nadošlo testo iz posude i nežno premesiti, a zatim podeliti na 16 jednakih delova, po težini. Oblikovati svaki deo u pogačicu i ređati ih u pripremljeni pleh. Obilno ih poprskati hladnom vodom, pokriti krpom i ostaviti da rastu dok se ne udvostruče. U međuvremenu, zagrejati rernu na 200˚C.
Pomešati sve sastojke za glazuru, osim semenki, te obilno premazati svaku pogačicu. Ravnomerno ih posuti semenkama i peći u unapred zagrejanoj rerni, na 200˚C, oko 12-15 minuta, ili dok ne dobiju ravnomernu zlatnu boju i služiti odmah. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 pogačica.
Napomena: Ako se planira zamrzavanje, dozvoliti im da se potpuno ohlade nakon pečenja, čvrsto ih uviti u plastičnu foliju i staviti u kesu za čuvanje, koju je takođe potrebno čvrsto zatvoriti. Kada budu potrebne, dozvoliti im da se potpuno odmrznu u frižideru, a zatim ih zagrevati oko 20 minuta na 180°C. Najbolje ih je iskoristiti u roku od mesec dana.