Tuesday 10 September 2024

MARSHMALLOWS SA KAFOM I ORASIMA

 Marshmallows sa kafom i orasima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za marshmallows
400 g kristal šećera
240 ml hladne vode, podeljeno
15 g želatina u prahu
2 kašičice vanile
Za topping
150 g mlevenih oraha
1 ½ kašičica espresso praha

Priprema
Najpre pripremiti sve od potrebnih elemenata. Mlevene orahe i espresso prah dobro promešati. Kalup (20x20) blago podmazati, pa dobro posuti mešavinom oraha, po dnu i stranicama. Ostaviti sa strane.
Sipati 120 ml hladne vode u posudu velikog miksera, dodati želatin i ostaviti da stoji dok ne nabubri. Ostatak vode sipati u šerpicu debljeg dna, dodati šećer i staviti na jaku vatru. Pustiti da provri, pa smanjiti na srednje jaku vatri i pustiti da se kuva, bez mešanja, dok ne dostigne temperaturu od 115°C.
Vreli sirup veoma pažljivo sipati preko želatina, pa još pažljivije početi sa mućenjem na najmanjoj brzini. Postepeno povećavati brzinu, uz izuzetno pažljivo rukovanje, jer je sirup vreo i može izazvati opekotine ako prska.
Kada mikser dostigne najveću brzinu, mutiti oko 5 minuta, dodati vanilu i nastaviti sa mućenjem dok se masa ne utrostruči. Velikim, stonim mikserima za ovo treba oko 12 minuta, a malim ručnim čak i do 20, pa imati strpljenja. Spremnu masu brzo sipati u pripremljeni kalup, izravnati vrh i lagano posuti orasima i espresso prahom.
Ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje 8 sati, pa pažljivo preokrenuti na papir za pečenje, a zatim posuti orasima sa svih strana. Iseći na željene komade i svaki uvaljati dodatno u preostale orahe. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 velikih marshmallow bombona ili 64 malene.