Wednesday 4 September 2024

KUGLICE OD ČOKOLADNE TORTE

Domaći sitni kolači. Kuglice od čokoladne torte. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za kuglice
100 g kristal šećera
1 kašičica vanile
1 M jaje
120 g mekog brašna
2 kašičice praška za pecivo
4 kašike gorkog kakao praha
120 ml mleka
50 ml ulja
60 ml tople vode
100 g čokolade za kuvanje
100 g džema od narandže
150 g maslaca
Za dekoraciju
400 g crne čokolade

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Prosejati brašno sa kakao prahom i praškom za pecivo. Kremasto umutiti jaje sa šećerom i vanilom, dodati ulje i mleko, kratko umutiti, pa dodati suve sastojke i sjediniti. Postepeno sipati toplu vodu, neprestano muteći. Okrugli kalup (23 cm) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200˚C, 15-18 minuta. Ostaviti da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi. Može se napraviti najmanje 3 sata ranije, ali i veče pre.
Ohlađeni kolač dobro izmrviti rukama dok se ne dobiju fine mrvice. Otopiti čokoladu sa maslacem i ostaviti da se blago ohladi. Mrvicama kolača dodati džem i polovinu otopljene čokolade, pa lagano umutiti mikserom. Bez zaustavljanja miksera, dodati ostatak čokolade, povećati brzinu i mutiti još oko 30 sekundi da se masa potpuno sjedini.
Ostaviti da se hladi oko 5 minuta i pripremiti veliku podlogu za kuglice. Koristeći malu kašiku za sladoled, uzimati masu i formirati ukglice. Ređati ih na pripremljenu podlogu i staviti u frižider na najmanje 4 sata. Kada su spremne za dekoraciju, otopiti čokoladu, glazirati svaku kuglicu i vratiti ih na podlogu da se čokolada stegne. Služiti odmah ili čuvati u plastičnoj posudi. Od ove količine sastojaka, dobija se 35 kuglica.