Friday 6 September 2024

MINI DOMAĆE KROFNE SA DŽEMOM

Mini krofne punjene džemom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
450 g mekog brašna, prosejanog
2 ½ kašičice suvog kvasca
2 kašike šećera
200 ml mleka
1 kašičica vanile
4 L žumanceta
75 g maslaca, mekanog
300 g gustog džema za punjenje

Domaće mini krofne sa džemom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Izmešati toplo mleko, šećer i kvasac, dobro promešati i ostaviti da stoji oko 10 minuta na toplom. Aktiviranom kvascu dodati žumanca i vanilu i dobro sjediniti. Tečnim sastojcima dodati polovinu brašna, pa mešati varjačom, dodajući ostatak brašna, dok se ne formira mekano testo. Prebaciti ga na pobrašnjenu površinu, pa nežno mesiti oko 5 minuta, postepeno dodajući kockice maslaca dok se mesi. Ako testo počne da se lepi previše, dodati još jednu kašiku brašna.
Kada se sve dobro izmesi, preneti testo u čist sud i pokriti ga krpom. Testo se može ostaviti da raste preko noći u frižideru ili na toplom mestu sat do sat i po. Naraslo testo premesiti, pa ostaviti da raste još sat vremena. Ponovo blago premesiti, pa razviti na 1 cm debljine i vaditi krugove (2.5 cm) malim sekačem ili čašom.
Ostaviti ih da narastu oko 30 minuta, dok se ulje zagreva. Ako se koristi termometar, zagrejati ulje na oko 160-170˚C, ili se jednostavno pobrinuti da ulje ne bude previše vruće, da krofnice ne pregore. Uzimati svega par krofnica odjednom, staviti u vruće ulje, poklopiti i pržiti 2-3 minuta sa svake strane. Kada postanu zlatne, izvaditi ih na papirni ubrus da se ocede. Kada se prohlade, napuniti ih džemom po izboru, posuti prah šećerom i služiti. Ova količina sastojaka daje 45 mini krofni.