Monday 2 September 2024

KOLAČ OD BUNDEVE I KAFE

Kolač od bundeve i kafe. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za kolač
200 g pirea od bundeve
100 g vanila jogurta
100 ml punomasnog mleka
150 ml ulja
1 M jaje
150 g kristal šećera
250 g mekog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica espresso praha
1 kašičica cimeta
½ kašičice đumbira
½ kašičice muškatnog oraščića
¼ kašičice pimenta
¼ kašičice mlevenih karanfilića
Za krem
100 g Mascarpone sira
50 g prah šećera
2 kašičice gorkog kakao praha
2 kašičice espresso praha
100 ml slatke pavlake

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Prosejati brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom, espresso prahom i začinima i ostaviti sa strane. Staviti pire od bundeve, jaje i šećer u veliku posudu i mutiti dok se masa ne sjedini. Dodati ulje i sve suve sastojke, povećati brzinu i mutiti još minut. Na samom kraju, dodati mleko i jogurt i kratko umutiti.
Kalup (20x30) podmazati ili obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180˚C, 30-35 minuta. Proveriti čačkalicom, pa pečeni kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi u plehu oko 20 minuta, zatim pažljivo preneti na rešetku i ostaviti da se potpuno ohladi.
Dok se kolač hladi, pripremiti krem. Slatku pavlaku umutiti u veoma čvrst šlag, pa ostaviti sa strane. Umutiti Mascarpone sir sa prah šećerom, espresso prahom i kakaom. Kada krem postane sjajan i lepo sjedinjen, dodati mu šlag i pažljivo izmešati. Staviti činiju u frižider na 15 minuta, zatim premazati potpuno ohlađeni kolač. Može se posuti sa još kakao praha pre serviranja. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.