Monday 9 September 2024

KOKOS TORTA SA KREMOM OD LEŠNIKA

 Kokos torta sa kremom od lešnika. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za kokos korice
250 ml mleka
200 g vanil jogurta
200 ml ulja
200 g kristal šećera
1 kašičica vanile
200 g mekog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
65 g kokosovog brašna
1 kašičica vanile
Za fil od lešnika
100 g kristal šećera
700 ml mleka
2 M žumanceta
40 g gustina
30 g mekog brašna
50 g mekog nugata (bečkog ili danskog blød nugata)
250 g maslaca, mekanog
150 g sitno mlevenih pečenih lešnika
Za dekoraciju
100 g mlečne čokolade
100 g seckanih pečenih lešnika

 Kokos torta sa kremom od lešnika. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za fil od lešnika, malu količinu mleka izmešati sa gustinom, brašnom, šećerom i žumancima, pa ostaviti sa strane. Preostalo mleko staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provri. Kada počne da vri, dodati masu od gustina i kuvati, uz neprekidno mešanje, dok se ne zgusne, 2-3 minuta. Skinuti sa vatre i procediti, pa odmah dodati nugat i vanilu i mešati dok se sve ne otopi. Pokriti površinu providnom folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Pomešati mleko, jogurt, ulje i šećer i ostaviti sa strane najmanje 10 minuta, kako bi šećer imao vremena da se delimično otopi. Brašno prosejati dva puta sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom, zatim dodati kokosovo brašno i dobro izmešati. Nakon 10 minuta, dodati suve sastojke u mleko, zajedno sa vanilom i dobro izmešati.
Četiri mala kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje i ravnomerno raspodeliti masu. Peći odmah, u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, 15-20 minuta. Pečene ostaviti da se hlade u kalupima oko 10 minuta, zatim ih izvaditi, poređati na rešetku i pustiti da se ohlade u potpunosti.
Kada se krem dovoljno ohladio, penasto umutiti maslac, pa mu dodavati nugat krem, kašiku po kašiku, bez zaustavljanja miksera. Dodati sitno mlevene lešnike i sve još jednom promešati. Fil bi trebalo da bude sjajan i gladak. Podeliti ga na četiri dela.
Poravnati korice ako je potrebno, te staviti prvu na tacnu za kolače. Staviti ram za kolače oko nje, obložiti acetatnom trakom, pa naneti četvrtinu fila. Pažljivo ponavljati postupak dok se sve korice ne iskoriste, pa tortu u zamrzivač na 10-20 minuta, a ostatak fila u frižider na isto vreme.
Kada se torta rashladi i očvrsne, skinuti ram i premazati celu tortu ostatkom fila. U zavisnosti od toga koliko je prostorija topla, možda će morati da bude duže u zamrzivaču pre dekoracije. Ako Vam je tako lakše, složenu tortu možete staviti u frižider preko noći, pa dekorisati pre služenja. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 bogatih porcija.