Monday 2 September 2024

KOKOS KARAMEL TART BEZ PEČENJA

Kokos karamel tart bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za podlogu
200 g mlevenog keksa
120 g maslaca, mekanog
2 kašike prah šećera
2 kašike kokosovog mleka
Za kokos fil
500 ml kokosovog mleka
50 ml slatke pavlake
50 g kokosovog brašna
40 g gustina
2 kašike mekog brašna
3 kašike prah šećera
100 g maslaca, mekanog
Za karamel sloj
200 g kristal šećera
1 kašika meda
1 kašika vode
120 ml slatke pavlake
60 g maslaca

Priprema
Najpre pripremiti fil od kokosa. Pomešati gustin, brašno i kokosovo brašno sa slatkom pavlakom i staviti sa strane. Zagrejati kokosovo mleko do ključanja. Kada počne da vri, skloniti sa vatre i brzo umešati mešavinu sa gustinom. Vratiti na vatru i kuvati, uz stalno mešanje, 2-3 minuta, ili dok se ne zgusne. Skoniti sa vatre, pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Za podlogu, penasto umutiti maslac sa prah šećerom, dodati mleveni keks i dobro sjediniti. Dodati kokosovo mleko i povezati masu. Obruč za torte (23 cm) staviti na tacnu za posluženje, pa ravnomerno utisnuti podlogu. Ostaviti sa strane.
Kada je fil hladan, penasto umutiti maslac, pa dodavati kašiku po kašiku fila, stalno muteći. Sipati i poravnati fil preko podloge, pa staviti u frižider.
Za karamel, vodu, šećer i med dovesti do ključanja na srednje jakoj vatri i topiti lagano dok ne dobije boju ćilibara. Ovo može potrajati i do 15 minuta, u zavisnosti od jačine šporeta. Skoniti sa vatre i vrlo pažljivo dodati slatku pavlaku, dobro izmešati, zatim vratiti na vatru i kuvati još 2 minuta. Ponovo skinuti s vatre, prohladiti 10 minuta, pa dodati maslac i sjediniti. Ostaviti da se potpuno ohladi do sobne temperature i preliti preko fila. Ovaj karamel sos nije potpuno čvrst ni po hlađenju, tako da će se slivati niz tart prilikom serviranja, što je u redu. Tart hladiti najmanje 8 sati i služiti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se porcija.