Wednesday 11 September 2024

KINDER BUENO ČOKOLADNA TORTA

Kinder Bueno čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladne korice
350 g mekog brašna
100 g pečenih mlevenih lešnika
2 kašičice praška za pecivo
200 g kristal šećera
150 ml ulja
2 kašičice vanile
500 ml vrele vode, podeljeno
20 g gorkog kakao praha
Za Kinder Bueno fil od bele čokolade
150 g bele čokolade
100 ml slatke pavlake
3 pakovanja White Kinder Bueno čokoladica
1/2 kašičice vanile
Za fil od nugata
100 g mekog bečkog nugata
150 ml slatke pavlake, podeljeno
1/2 kašičice vanile
100 g pečenih lešnika, sitno mlevenih
50 ml Disaronno likera
Za krem od crne čokolade
100 g crne čokolade, 70%
150 ml slatke pavlake
15 g gorkog kakao praha
1 kašičica vanile
Za dekoraciju
100 g crne čokolade, 50%
200 ml slatke pavlake, podeljeno
10 g gorkog kakao praha

Kinder Bueno čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za pripremu fila sa belom čokoladom, otopiti čokoladu i slatku pavlaku, pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature, pokriti vrh plastičnom folijom i ostaviti u frižideru da se potpuno ohladi, najmanje 2 sata.
Za pripremu nugat fila, otopiti mekani nugat sa malo slatke pavlake. Dodati lešnike, dobro pomešati i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Kada se nugat prohladi, ali još uvek bude mekan, dodati Disaronno i ponovo izmešati. Umutiti ostatak slatke pavlake sa vanilom u čvrst šlag, pa umešati u nugat krem. Čuvati u frižideru do slaganja torte.
Za pripremu krema od crne čokolade, otopiti čokoladu, kakao i slatku pavlaku, a zatim ostaviti da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Kada se stegne, dodati vanilu i umutiti u čvrsti šlag.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Kakao izmešati sa 100 ml vrele vode, a ostatak vrele vode sipati preko šećera. Dodati ulje u šećer, zajedno sa vanilom i kakaom i dobro izmešati. Dodati brašno, lešnike i prašak za pecivo i mešati dok se dobro ne sjedini.
Četiri mala kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje. Ravnomerno raspodeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200°C, oko 15 minuta. Kada čačkalica ubačena u sredinu izađe čista, izvaditi ih iz rerne, pa ohladiti u potpunosti.
Kada je sve ohlađeno i spremno, dodati vanilu kremu od bele čokolade i mutiti na najvećoj brzini dok ne formiraju mekani vrhovi, zatim grubo seckati Kinder Bueno čokoladice, dodati ih u krem i nastaviti mućenje dok se ne formiraju veoma čvrsti vrhovi.
Poravnati korice ako je potrebno i staviti prvu na tacnu za torte. Postaviti obruč ili ram oko nje, obložiti visokom trakom acetata i ravnomerno naneti krem od crne čokolade. staviti drugu koricu, naneti nugat fil, pa staviti narednu koricu. Pažljivo naneti beli krem, pa staviti poslednju koricu, pokriti plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati.
Kada torta bude spremna, pripremiti dekoraciju. Otopiti čokoadu i polovinu slatke pavlake, pa ostaviti da se prohladi. Ostatak slatke pavlake umutiti u čvrst šlag sa kakaom. Izvaditi tortu iz frižidera, ukloniti obruč i acetata, pa dekorisati po želji. Držati u frižideru do služenja. Od ove količine sastojaka, dobija se 16-20 porcija.