Wednesday 4 September 2024

KIFLICE SA JAGODAMA I ČOKOLADOM

Domaće kiflice sa filom od jagoda i crne čokolade. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
450 g mekog brašna
1 ½ kašičica suvog kvasca
100 g kristal šećera
200 g kisele pavlake
50 g mleka u prahu
50 ml ulja
120 ml vrele vode
Za fil
300 g svežih jagoda
100 g crne čokolade
Za premaz
2 kašike ulja

Priprema
Prosejati brašno u veliku posudu, odvojiti oko 4-5 kašika i ostaviti sa strane. Brašnu dodati kvasac i šećer i dobro sjediniti. Zasebno umutiti kiselu pavlaku i mleko u prahu. Dodati ulje i vrelu vodu i dobro sjediniti. Napraviti udubljenje u sredini brašna, sipati tečne sastojke i mešati varjačom dok se ne formira mekano testo. Preneti ga na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti rukom oko 10 minuta, dodajući odvojeno brašno u toku mešenja. Preneti elastično testo u nauljenu posudu, pokriti krpom i ostaviti da raste oko sat i po.
Za fil, oprati i očistiti jagode, naseckati ih i kuvati na srednje jakoj vatri, često mešajući, dok sav sok ne ispari i dok se ne zgusnu do teksture džema. Savetujem da se kuva dok ne postane dovoljno gusto da ne curi iz kiflica tokom pečenja. Spremni fil skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi u potpunosti. Naseckati tamnu čokoladu i ostaviti sa strane.
Kada testo bude spremno, nežno premesiti i razviti u veliki krug, debljine oko 5 mm. Podeliti ga na 12 jednakih trouglova, staviti malo džema na širu stranu trougla, dodati deo čokolade i čvrsto uviti. Ponoviti ovaj postupak sa svim kiflicama, pa ih poređati na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Uključiti rernu da se greje na 200°C. Ostaviti kiflice da odmaraju i rastu još 30 minuta. Obilno ih premazati uljem i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 200˚C, 15-18 minuta. Po vađenju iz rerne, mogu se premazati sa malo maslaca, za mekšu koricu. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 kiflica.