Friday 6 September 2024

KARAMEL VISKI KUGLICE

Domaći sitni kolači. Karamel viski kuglice. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za kuglice
500 g maslaca
250 g instant krem pudinga u prahu
3 kašike gorkog kakao praha
250 g mlevenog keksa
300 g mleka u prahu
400 g prah šećera
2-4 kašike viskija
Za karamel dekoraciju
300 g kristal šećera

Priprema
Za pripremu kuglica, penasto umutiti maslac, pa mu dodati prah za instant puding i kakao, te sjediniti. Dodati mleveni keks, mleko u prahu i viski i mutiti na najvećoj brzini oko 5 minuta. Masa će tada početi da se zgušnjava. Na kraju, prosejati prah šećer u nekoliko navrata, muteći u toku dodavanja. Masa će biti još uvek mekana, pa pokriti činiju plastičnom folijom i staviti je u frižider na najmanje 2 sata, ili dok se potpuno ne ohladi.
Dok se masa hladi, napraviti karamel dekoraciju. Sipati šećer u šerpicu sa debljim dnom, staviti na srednje jaku vatru i pustiti da se lagano topi. Kada počne da tamni na ivicama, polako pomerati otopljeni šećer ka sredini. Pustiti da se otopi u aromatičan karamel, duboke ćilibar boje. Skinuti sa vatre i odmah sipati na silikonsku podlogu ili veliki pleh obložen papirom za pečenje.
Ostaviti da se ohladi u potpunosti, pa ga usitniti u manje komade. Staviti komade karamela u blender i usitniti do željene teksture. Kašičicom uzimati masu, oblikovati u kuglice i odmah valjati u mleveni karamel, te poslužiti. Imati na umu da kuglice mogu postati blago lepljive ako ima dosta vlage u prostoriji, što se može rešiti dodavanjem kašičice-dve gustina u toku mlevenja karamela. Od ove količine sastojaka, dobija se oko 70 kuglica.