Wednesday 18 September 2024

KARAMEL NOUGAT ČOKOLADNA TORTA

Karamel nugat čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za mekane korice
160 g mekog brašna
30 g gorkog kakao praha
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
veća prstohvat soli
180 g kristal šećera
150 g vanil jogurta
100 ml punomasnog mleka
100 ml ulja
2 kašičice vanile
Za fil od nugata
400 ml punomasnog mleka
40 g gustina
40 g mekog brašna
75 g kristal šećera
2 kašičice vanile
125 g omekšalog maslaca, iseckanog
100 g crne čokolade (80%), naseckane
100 g nemačkog nugata od lešnika (blød nougat), omekšalog
Za karamel sos
120 g kristal šećera
120 ml slatke pavlake
30 g maslaca
veći prstohvat krupne soli, po želji

Priprema
Za karamel sos, karamelizivati šećer na srednje jakoj vatir, a slatku pavlaku držati toplom u posebnoj posudi. Čim šećer dobije duboku boju ćilibara, skinuti sa vatre i odmah dodati iseckani maslac. Energično mešati dok se ne sjedini, a zatim dodati slatku pavlaku. Mešati dok se sve ne sjedini dobro, vraćajući na vatru ako je potrebno. Skinuti potpuno sa vatre, dodati so i sipati u veliku činiju da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, staviti u frižider da se stegne.
Za fil, u hladno mleko dodati gustin, brašno, vanilu i šećer i umutiti. Staviti na srednje jaku vatru i početi sa mešanjem čim masa počne da se zagreva. Kada počne da vri, kuvati uz neprekidno mešanje, dok se ne zgusne, oko 2-3 minuta. Skinuti sa vatre i dodati iseckani maslac i crnu čokoladu, jedan po jedan komadić, neprekidno mešajući. Ako želite, možete koristiti štapni mikser. Kada se fil dobro sjedini, prekriti vrh plastičnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti dva kalupa (15 cm) pek papirom. Dobro izmešati suve sastojke, dodati im sve tečne bez posebnog redosleda, pa dobro sjediniti. Podeliti masu jednako i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, oko 15 minuta. Proveriti ih i pre 15 minuta, da bi ostale mekane. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade u kalupima.
Kada se sve ohladi, nastaviti sa sastavljanjem torte. Poravnati korice ako je potrebno, pa obe preseći na pola, da bi se dobile četiri tanke korice. Karamel sos izvaditi da malo omekša. Umutiti omekšali nugat mikserom na najvećoj brzini, pa isto uraditi i sa filom. Dodati nugat u fil i mutiti barem 2-3 minuta, dok se ne sjedini. Podeliti fil na tri dela po težini.
Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, postaviti ram za torte oko nje, obložiti acetatnom folijom i zatvoriti ram čvrsto. Dodati trećinu fila, pa obilno preliti karamel sosom. Ponavljati dok se ne potroše svi sastojci. Trebalo bi da preostane malo karamela. Prekriti vrh torte papirom za pečenje i staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati. Kada bude spremna za služenje, skinuti ram, dekorisati po želji i poslužiti sa preostalim karamelom. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.