Saturday 7 September 2024

KOKOS TORTA SA KARAMELOM I MALINAMA

Kokos torta sa karamelom od maline. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
270 g mekog brašna
1 ½ kašičica praška za pecivo
150 g kristal šećera
3 M belanceta
270 ml mleka
90 ml ulja
3 kašičice ekstrakta kokosa
Za fil
180 ml mleka
4 kašike mekog brašna
1 cela mala šipka vanile
100 g prah šećera
5 kašika kokosovog brašna
1/4 kašičice ekstrakta kokosa
50 g mekanih karamela
200 g maslaca, mekanog
4 kašike slatke pavlake
1 kašika džema od malina
Za krem od kokosa
200 ml slatke pavlake
1/2 kašičice ekstrakta kokosa

Priprema
Za fil, izmešati mleko sa brašnom, šećerom i semenkama vanile. Staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provri, pa kuvati, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne i ne počne ličiti na puding. Skinuti sa vatre i odmah dodati kokosovo brašno, ekstrakt kokosa i mekane karamele. Dobro izmešati i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodati šećer i dobro umutiti. Dodait sve tečne sastojke, kao i neumućena belanca, pa sve dobro sjediniti žicom. Tri mala kalupa (10 cm) obložiti papirom za pečenje, podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 20-25 minuta. Proveriti čačkalicom i ostaviti da se potpuno ohlade.
Penasto umutiti mekani maslac, pa mu dodati skuvani kokos krem, kašiku po kašiku, stalno muteći. Dodati džem od malina i mutiti dok se ne sjedini. Na samom kraju dodati slatku pavlaku i mutiti najvećom brzinom dok fil ne postane gladak. Prekriti fil plastičnom folijom i staviti u frižider.
Poravnati korice, pa ih preseći horizontalno na dva dela. Staviti prvu koricu na tacnu za tortu, pa naneti jednu petinu fila. Staviti drugu koricu i nastaviti sa filovanjem na isti način dok se sve ne potroši. Uzeti tri mala štapića za tortu (stubića) i staviti kroz celu tortu, od vrha do dna, da bi torta stajala čvrsto. Tortu hladiti par sati, pa skinuti obruč i dekorisati umućenom slatkom pavlakom sa ekstraktom kokosa, te vratiti u frižider na najmanje 8 sati. Poslužiti dobro ohlađeno. Od ove količine sastojaka, dobija se 6-8 porcija.