Monday 9 September 2024

KARAMEL MACCHIATO TORTA

 Karamel macchiato torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za espresso korice
150 g maslaca, mekanog
150 g kristal šećera
3 M jajeta
1 kašičica vanile
150 g mekog brašna
15 g gustina
2 kašike instant espresso praha
1/2 kašičice sode bikarbone
200 g kisele pavlake
Za vanil sirup 50 g kristal šećera
50 ml hladne vode
1 šipka vanile, samo semenke
Za karamel fil
200 g kristal šećera
2 M žumanceta
40 g gustina
30 g mekog brašna
700 ml mleka
250 g maslaca, mekanog

 Karamel macchiato torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za fil, malu količinu mleka izmešati sa gustinom, brašnom i žumancima, te ostaviti sa strane. Šećer karamelizovati na srednje jakoj vatri do duboke boje ćilibara, veoma pažljivo dodati veći deo mleka i pustiti da provri. Pustiti da vri dok se sav karamel ne otopi, pa dodati gustin i žumanca i kuvati, uz stalno mešanje, 2-3 minuta, dok se ne dobije bogat krem. Skinuti krem sa vatre i procediti ga, pokriti površinu providnom folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Penasto umutiti maslac sa šećerom, pa mu dodavati jedno po jedno jaje, muteći dobro nakon svakog. Dodati sve suve sastojke i kratko promešati, a zatim dodati kiselu pavlaku i vanilu i sjediniti bez previše mešanja.
Četiri mala kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje, ravnomerno rasporediti testo i omdha peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta. Pustiti da se hlade u kalupima oko 10 minuta, zatim ih izvaditi, poređati na rešetke i pustiti da se ohlade u potpunosti.
Za pripremu vanil sirupa, izmešati šećer, vodu i semenčice vanile, pa staviti šerpicu na jaku vatru i pustiti da provri. Kuvati, bez mešanja, dok se sav šećer ne otopi, oko minut. Pustiti sirup da se potpuno ohladi pre upotrebe.
Kada se krem dovoljno ohladi, penasto umutiti maslac, pa mu dodavati ohlađeni fil, kašiku po kašiku, bez zaustavljanja miksera. Podeliti na četiri jednaka dela.
Poravnati korice ako je potrebno, pa svaku natopiti sirupom od vanile. Staviti prvu koricu na tacnu za kolače, premazati četvrtinom fila, pa nastaviti slaganje dok se sve korice ne iskoriste. Preostalom četvrtinom karamel fila premazait celu tortu. Staviti sve u frižider na najmanje 4 sata, najbolje preko noći. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 bogatih porcija.