Monday 9 September 2024

KARAMEL KREM TORTA BEZ PEČENJA

Karamel krem torta bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
750 ml mleka
3 L žumanceta
6 ravnih kašika gustina
100 g kristal šećera
150 g maslaca, mekanog
100 g prah šećera
250 ml slatke pavlake
300 g kakao keksa, 30 komada
150 ml mleka, toplog

Priprema
Izmešati malo hladnog mleka sa gustinom i žumancima, pa ostaviti sa strane. Sipati šećer u šerpicu, pa ostaviti da se otopi i karamelizuje na srednje jakoj vatri. Kada dobije boju ćilibara, veoma pažljivo, u tankom mlazu, sipati ostatak mleka i pustiti da provri i da se sav karamel otopi. Kada počne da vri, dodati mešavinu gustina i žumanca i kuvati dok se ne zgusne, 2-3 minuta. Skinuti sa vatre i procediti, pa pokriti površinu plastičnom folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Kada krem bude spreman, penasto umutiti maslac sa prah šećerom, pa mu dodavati ohlađeni krem, kašiku po kašiku, neprestano muteći. Zasebno umutiti slatku pavlaku u veoma čvrst šlag.
Obložiti četvrtasti kalup (18x18 cm) plastičnom folijom, a toplo mleko sipati u pliću posudu. Podeliti keks na tri jednaka dela, pa ih kratko umakati u toplo mleko, a zatim poređati staviti na dno kalupa. Rasporediti polovinu šlaga preko keksa, pa veoma pažljivo naneti fil preko njega. Sledeći red keksa umakati u mleko i ređati preko fila, pa još jednom ponoviti postupak, završavajući tortu preostalim keksom.
Pokriti vrh plastičnom folijom, pa ostaviti da se hladi u frižideru preko noći. Sledećeg dana ukloniti plastičnu foliju, postaviti tanjir za serviranje na vrh torte i okrenuti je u jednom pokretu. Ukrasiti tortu po želji i poslužiti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija ili 16 manjih.