Tuesday 10 September 2024

JEDNOSTAVNI PUTER KEKSIĆI

 Jednostavni puter keksići. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za keksiće
250 g mekog brašna
1/8 kašičice praška za pecivo
120 g maslaca, mekanog
100 g kristal šećera
1 S jaje, sobne temperature
1 ½ kašičica vanile
1/2 kašičice tamnog ruma
Za glazuru 200 g prah šećera, prosejanog dvaput

2 kašike likera od jagode
1/2 kašičice vanile
različite boje za hranu i sjajni prah, po želji

Priprema
Penasto umutiti maslac sa šećerom, dodati jaje, vanilu i tamni rum i dobro izmešati. Prosejati brašno sa praškom za pecivo i dodati ga u masu u dva navrata, stalno mešajući na najmanjoj brzini. Testo treba da bude lepo i mekano, ali pomalo lepljivo. Čvrsto ga umotati u plastičnu foliju i staviti u frižider na 30 minuta.
Kada bude spremno za pečenje, u ključiti rernu da se greje na 180°C. Testo razviti na blago pobrašnjenoj površini na oko 5 mm, pa seći željene oblike kalupićima. Pažljivo ih preneti na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Sakupiti ostatke testa, ponovo ga razviti i nastaviti dok se ne potroši sve.
Peći keksiće u dobro zagrejanoj rerni, na 180˚C, oko 10 minuta, ili dok ivice ne počnu dobijati jako blagu boju. Biće veoma krhki nakon vađenja iz rerne, pa ih ostaviti da se hlade na plehu oko 5 minuta, a zatim ih preneti na rešetku da se ohlade u potpunosti.
Za pripremu glazure, umutiti prah šećer, liker od jagode i vanilu. Glazura treba da bude prilično gusta. U zavisnosti od prah šećera, možda će biti potrebno dodati još jednu kašičicu likera ili vode. Dodati boje za hranu, zajedno sa sjajnim prahom i dekorisati ohlađene keksiće po želji. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 keksića prečnika 7 cm.