Wednesday 18 September 2024

JEDNOSTAVNA VEGAN ČOKOLADNA TORTA

Jednostavna posna vegan čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladne korice
150 g oštrog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 ½ kašičica praška za pecivo
100 g kristal šećera
100 g žutog šećera
veliki prstohvat soli
120 ml vrele vode
2 prepune kašičice instant kafe
35 g gorkog kakao praha
60 ml ulja
2 kašičice vanile
2 prepune kašike mlevenog lanenog semena
5 kašika hladne vode
150 g vegan grčkog jogurta
Za čokoladni mousse krem
120 g crne čokolade (80%)
200 ml vegan slatke pavlake
1 kašičica vanile

Priprema
Otopiti čokoladu, slatku pavlaku i vanilu, dobro promešati, pa skinuti s vatre i ostaviti da se prohladi do sobne temperature. Pokriti površinu folijom, pa staviti u frižider na 4-6 sati.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti dva mala kalupa (15 cm) pek papirom. Laneno seme izmešati sa hladnom vodom i ostaviti na 10-15 u frižideru, kako bi počelo da želira. U drugoj posudici izmešati kakao sa instant kafom, pa preliti vrelom vodom i ostaviti da se malo prohladi.
Brašno prosejati zajedno sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo, dodati mu so i obe vrste šećera, pa dobro izmešati. Tome dodati ulje, vanilu, vegan grčki jogurt, pripremljeno laneno jaje i pripremljeni kakao, pa mešati dok se sve ne sjedini. Podeliti masu za korice na dva jednaka dela i odmah peći u unapred zagrejanoj rerni, na 180°C, 18-20 minuta. Najbolje je proveriti čačkalicom, da se ne bi presušile. Pečene korice ostaviti da se ohlade u kalupima.
Kada je sve spremno, ohlađeni čokoladni krem umutiti u čvrsti šlag, pa podeliti na dva dela. Prvu koricu staviti na plato za posluženje, premazati polovinom fila, pokriti drugom koricom, te dekorisati ostatkom fila. Staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati, da se dobro ohladi i da se ukusi lepo spoje, pa služiti uz domaću kafu i pečene slane pistaće, za fini kontrast. Od ove količine sastojaka, dobija se 10 porcija.