Wednesday 18 September 2024

HRSKAVE VEGAN PITICE OD BRESAKA

Hrskave vegan pitice od bresaka. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo za pitice
300 g oštrog brašna
mali prstohvat praška za pecivo
50 g prah šećera
veliki prstohvat soli
1/2 kašičice vanile
1/2 kašičice narendane korice pomorandže
200 g vegan maslaca, ohlađenog i isečenog na kockice
60 g vegan grčkog jogurta ili vegan Skyra
45 ml ledeno hladne vode
Za fil od bresaka
150 g svežih bresaka, očišćenih od koštica
50 g žutog šećera, kristal šećera ili javorovog sirupa
1 kašika svežeg limunovog soka
1/4 kašičice vanile
prstohvat mlevenog cimeta
1 1/2 kašičice gustina
1 kašika hladne vode

Priprema
Početi pripremom fila, budući da treba potpuno da se ohladi. Breskve očistiti i naseći na kockice. Staviti u šerpicu, dodati šećer, limunov sok, vanilu i cimet, dobro izmešati i staviti na srednje jaku vatru.
Dozvoliti da se polako zagreva i kada počne da vri, kuvati i mešati oko 5 minuta, ili dok se ne zgusne. U zasebnoj maloj posudi umutiti gustin i hladnu vodu; dodati u breskve i kuvati još minut-dva, dok se potpuno ne zgusne. Kada bude spremno, skinuti sa vatre i potpuno ohladiti.
Za samo testo, staviti listiće hladnog vegan maslaca u u veliku posudu, dodati prah šećer, so, vanilu i narendanu koricu pomorandže, pa sjediniti sve viljuškom ili žicom. Trebalo bi da počne da podseća na krem za torte. Dodati polovinu brašna i sav prašak za pecivo i nastaviti sa mešanjem dok se ne sjedini. Dodati vegan Skyr i izmešati.
Na kraju, dodati ostatak brašna i nastaviti sa mešanjem, takođe viljuškom ili žicom. Dodati hladnu vodu, jednu po jednu kašiku, dok se ne formira lepo, savitljivo testo koje se ne mrvi i ne lepi za ruke. Uzeti veliko parče providne folije ili papira za pečenje i dobro uviti testo. Staviti u frižider na oko 30 minuta, ili čak do sat vremena, u zavisnosti od toga koliko je toplo u kuhinji.
Kada se testo ohladi i fil bude spreman, zagrejati rernu na 180°C i obložiti veliki pleh papirom za pečenje. Dobro izmešati ohlađeni fil da bi se postao lako maziv.
Lagano posuti radnu površinu brašnom, razvaljati testo u pravougaonik dimenzija 20x40 cm, ili na debljinu od 3-4 milimetra, pa ga iseći na šest jednakih pravougaonika. Staviti porciju ohlađenog fila na svaki pravougaonik, pazeći da ivice ostanu čiste, preklopiti i na taj način formirati pitice. Pritisnuti ivice viljuškom i rasporediti ih na pripremljeni pleh.
Lagano zarezati vrhove, obilno ih poprskati hladnom vodom i peći u unapred zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta. Izvaditi iz rerne i poslužiti kada se prohlade. Od ove količine sastojaka, dobija se 6 velikih porcija.