Saturday 7 September 2024

FERRERO ROCHER ČOKOLADNA TORTA

Ferrero rocher čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za hrskavu Ferrero Rocher podlogu
200 g napolitanki od lešnika
8 Ferrero Rocher bombona
200 g Nutelle, omekšane
Za sloj sa čokoladom i Nutellom
100 g čokolade za kuvanje
2 kašike slatke pavlake
2 kašike Nutelle, omekšane
Za sloj sa mlečnom čokoladom
300 g mlečne čokolade
250 ml slatke pavlake
100 g mlevenih Ferrero Rocher bombona
100 g crne čokolade, rendane
Za sloj sa crnom čokoladom
300 g ekstra crne čokolade (85%)
250 ml slatke pavlake
2 kašike prah šećera
2 kašičice tamnog ruma
Za dekoraciju
100 g čokolade za kuvanje
8 Ferrero Rocher ili Ferrero Rondnoir bombona

Ferrero rocher čokoladna torta. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Mali okrugli ram (15 cm) staviti na tacnu za tortu, pa ga obložiti visokom acetatnom trakom. Napolitanke i Ferrero Rocher bombone samleti zajedno, ali ne previše sitno. Dodati im mekanu Nutellu, pa dobro izmešati. Sipati u pripremljeni ram za tortu i dobro poravnati. Ostaviti sa strane.
Za sloj od čokolade i Nutelle, otopiti čokoladu i slatku pavlaku, skinuti s vatre, ostaviti da se malo prohladi, pa izmešati sa Nutellom. Nastaviti sa mešanjem dok se sve ne otopi, zatim preliti preko podloge i staviti tacnu u frižider.
Za oba naredna krema postupak je isti. Čokolade zasebno otopiti sa slatkom pavlakom, pa ostaviti da se ohlade do sobne temperature. Kada su skoro na sobnoj temperaturi, staviti obe posude u frižider da se potpuno ohlade. Mikserom umutiti fil od mlečne čokolade u mekani šlag, dodati mlevene Ferrero Rocher bombone i rendanu čokoladu i nastaviti sa mućenjem do veoma čvrstih vrhova. Izvaditi tacnu iz frižidera i naneti krem od mlepče čokolade.
Ponoviti postupak sa kremom od crne čokolade. Umutiti u mekani šlag, dodati prah šećer i rum, pa mutiti još malo. Naneti preko krema od mlečne čokolade, poravnati i vratiti u frižider na najmanje 8 sati. Kada je torta spremna, istopiti čokoladu, ostaviti da se blago prohladi, zatim preliti preko torte. Dekorisati bombonama i držati u frižideru do služenja. Od ove količine sastojaka, dobija se 8-10 porcija.