Wednesday 18 September 2024

DOMAĆI DŽEM OD MANGA, KAJSIJA I BRESAKA

 Domaći džem od manga, kajsija i bresaka. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
200 g zrelog manga, sečenog na komade
100 g zrelih bresaka
200 g zrelih kajsija
200 g kristal šećera
1 mali limun, samo sok
1/4 kašičice vanile
1/2 kašičice belog ruma

Priprema
Izvaditi sve koštice iz voća, iseći ga na kockice i izmeriti, a zatim staviti u veliki lonac. Dodati šećer i sok od limuna. Dobro izmešati kako bi se šećer ravnomerno rasporedio, pa ostaviti voće oko sat vremena, da pusti sokove.
Nakon sat vremena, staviti lonac na srednje jaku vatru i pustiti da se veoma polako zagreva do ključanja. Čim počne da vri lagano, početi sa merenjem vremena i kuvati oko 35-40 minuta, gotovo stalno mešajući i uklanjajući svu penu koja se pojavljuje na površini.
Pošto je ovo mala količina džema, proces kuvanja je brz. Nakon oko 30 minuta, potpuno izblendirati džem pomoću štapnog miksera i proveriti da li je dostigao potrebnu gustinu. To se može uraditi tako što se kašičica džema stavi na ohlađenu tacnu i proveri gustina nakon otprilike jednog minuta ili pomoću termometra za slatkiše koji bi trebalo da pokaže 105°C. Ako džem nije spreman, nastaviti sa kuvanjem i proveravanjem u intervalima od 5 minuta. Što se duže kuva, boja i ukus će biti intenzivniji.
Kada džem dostigne potrebnu gustinu, skinuti sa vatre, dodati vanilu i rum i dobro izmešati. Ostaviti da se ohladi oko 10 minuta, te sipati u sterilizovanu teglu i čvrsto zatvoriti poklopac. Čuvati na tamnom i hladnom mestu ili u frižideru, radi što boljeg ukusa. Od ove količine sastojaka, dobija se 350 g džema.