Friday 6 September 2024

DOMAĆI MARSHMALLOWS

Domaći marshmallows. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
400 g kristal šećera
200 g meda
250 ml hladne vode, podeljene
21 gram želatina
1 kašičica vanile
1 kašičica instant espresso praha
1/4 kašičice cimeta
100 g prah šećera
50 g gustina

Domaći marshmallows. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Najpre pripremiti sve od potrebnih elemenata. Prah šećer i gustin prosejati dva puta, te postaviti sa strane. Kalup (23x23) blago podmazati, pa dobro posuti mešavinom prah šećera i gustina.
Staviti želatin u veliku posudu, sipati 120 ml hladne vode i ostaviti da stoji oko 10 minuta. U šerpici izmešati kristal šećer, med i ostatak hladne vode i staviti na srednje jaku vatru. Pustiti da provri, a zatim ostaviti da vri 8 minuta (temperatura mora dostići oko 115°C). Kada je sirup spreman, pažljivo ga sipati ga preko želatina, pa mutiti na najmanjoj brzini dok se želatin ne otopi. Postepeno povećavati brzinu, uz izuzetno pažljivo rukovanje, jer je sirup vreo i može izazvati opekotine ako prska.
Mutiti masu na najvećoj brini dok ne postane gusta i penasta. Velikim, stonim mikserima za ovo treba oko 12 minuta, a malim ručnim čak i do 20, pa imati strpljenja. Tokom mućenja dodati vanilu, kafu i cimet. Kada se masa utrostruči, brzo je sipati u kalup i poravnati koliko je moguće.
Posuti prah šećerom i ostaviti da stoji na sobnoj temperaturi najmanje 6 sati, najbolje preko noći. Posuti radnu površinu šećerom u prahu i gustinom, zatim tankim nožem odvojiti bombone od ivica pleha i izvrnuti na površinu. Posuti prah šećerom seći na kockice, pa svaku uvaljati dodatno u prah šećer sa gustinom. Ova količina daje 64 kockice penastih bombona.