Wednesday 18 September 2024

DOMAĆI HLEB OD SPELTE

Domaći hleb od spelte. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
250 g oštrog brašna
100 g speltinog brašna
2 kašičice soli
30 g kristal šećera
25 g svežeg kvasca
250 ml tople vode
50 ml ulja
4 kašike pečenih semenki po izboru

Domaći hleb od spelte. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Izmrviti sveži kvasac u činiju, dodati šećer i toplu vodu. Dobro umutiti i ostaviti na toplom mestu 10-15 minuta da se kvasac aktivira. Prosejati brašno i so dva puta na veliki komad papira za pečenje i ostaviti sa strane. Dodati ulje aktiviranom kvascu, dobro izmešati, te dodati mešavinu brašna.
Energicno mešati varjačom dok se ne formira testo koje se skoro odvaja od ivica činije. Biće malo lepljivo, ali to je u redu. Skinuti testo sa zidova činije, pokriti čistom krpom i ostaviti da stoji na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko sat vremena.
Kada je spremno, testo ponovo dobro premesiti varjačom, pa oblikovati u loptu koliko je to moguće. Pleh obložiti papirom za pečenje i uključiti rernu da se greje na 220°C. Prebaciti testo na pleh, bogato ga poprskati hladnom vodom i posuti semenkama. Lagano pritisnuti rukom da se zalepe.
Ostaviti testo 20-30 minuta da još jednom nadođe na toplom mestu, dok se rerna greje. Peći hleb u dobro zagrejanoj rerni, na 220°C, 25-30 minuta, ili čak i malo duže, ako se voli dobro pečena korica. Kada je spreman, izvaditi iz rerne, poprskati hladnom vodom, ostaviti da se malo ohladi i servirati. Od ove količine sastojaka, dobija se jedna veknica.