Monday 9 September 2024

DOMAĆI ČOKOLADNI SENDVIČ KEKSIĆI

Potrebno je
Za keksiće
120 g maslaca, mekanog
100 g kristal šećera
1 S jaje
1 ½ kašičica vanile
200 g mekog brašna
30 g gorkog kakao praha
3/4 kašičice praška za pecivo
prstohvat cimeta, po želji
Za fil
200 g prah šećera
50 g maslaca, mekanog
1 ½ kašika slatke pavlake
2 kašičice vanile

Priprema
Penasto umutiti maslac, dodati mu šećer i sjediniti. Dodati jaje i vanilu i lepo povezati masu. Prosejati sve suve sastojke i lagano umešati varjačom. Uviti dobijeno testo u plastičnu foliju i staviti u frižider na sat vremena.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Ohlađeno testo razviti na blago pobrašnjenoj površini na oko 5 mm debljine, pa seći željene oblike. Važno je imati paran broj keksića, da bi se kasnije pravili mali sendivči od njih. Rasporediti ih na na dva pleha obložena papirom za pečenje i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180˚C, 10-12 minuta. Biće vrlo mekani po vađenju iz rerne, te ih ostaviti ih da se hlade na plehovima oko 5 minuta, a zatim preneti na rešetku da se ohlade u potpunosti. Trebalo bi da ih ima ukupno 50.
Dok se keksići hlade, pripremiti fil. Penasto umutiti maslac, dodati prah šećer i mutiti još par minuta. Dodati vanilu i slatku pavlaku, pa mutiti još minut na najvećoj brzini. Fil bi trebalo da bude gladak i gust. Uzeti jedan keks, naneti oko pola kašičice fila u sredinu, zatim staviti drugi keks i blago pritisnuti. Fil će se raširiti do ivica. Od ove količine sastojaka, dobija se 25 sendvič keksa.