Wednesday 11 September 2024

DOMAĆE SLATKO OD KAJSIJE I LIMUNA

Domaće slatko od kajsija i limuna. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
1 kilogram zrelih kajsija, bez koštica
2 kašičice sode bikarbone
600 g kristal šećera
320 ml hladne vode
¼ šipke vanile
1 veliki limun

Priprema
Kajsije prepoloviti i preliti sa dovoljno hladne vode da ih potpuno pokrije, posuti sodom bikarbonom, dobro izmešati i ostaviti da stoje oko 15 minuta. Šećer i vodu staviti na jaku vatru da provre, pa kuvati, bez mešanja, 4 minuta, dok se ne zgusne do teksture meda. Ocediti kajsije i pažljivo ih dodati u sirup. Dodati semenčice vanile i dobro protresti posudu.
Nežno promešati da se voće ravnomerno raspodeli, ali ne mešati više tokom kuvanja. Ukloniti svu penu koja se pojavi na površini dok se kuva. Smanjiti temperaturu na srednje jaku i s vremena na vreme protresti posudu. Budući da je samo kilogram voća, proces kuvanja je brz. Dok se voće kuva, temeljno oprati limun, iseći ga na tanke kolutove i ukloniti sve koštice.
Nakon otprilike 30 minuta laganog ključanja, trebalo da se zgusne. Dodati kriškice limuna i kuvati još 5 minuta. Proveriti da li je slatko dostiglo potrebnu gustinu, skinuti s vatre i ostaviti da se hladi oko 10 minuta. Pažljivo rasporediti kolutove limuna u svaku pripremljenu teglu, sipati slatko i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi. Čuvati u frižideru za najbolji ukus i duži rok trajanja. Od ove količine sastojaka, dobija se 1 kilogram.