Wednesday 4 September 2024

DOMAĆE DANSKO PECIVO

Domaće dansko pecivo sa kremom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
400 g mekog brašna
250 ml mleka, mlakog
2 kašičice suvog kvasca
3 kašike kristal šećera
1 srednje L jaje
250 g maslaca

Priprema
Pomešati mlako mleko, kvasac i šećer, pa ostaviti oko 10 minuta da se kvasac aktivira. Prosejati brašno dva puta i napraviti udubljenje, dodati kvasac i umućeno jaje, pa mešati varjačom dok se ne formira mekano i lepljivo testo. Lagano pobrašniti radnu površinu, prebaciti testo i mesiti oko 5 minuta rukom, dok ne postane glatko. Staviti testo u čistu posudu, pokriti plastičnom folijom i ostaviti da raste na sobnoj temperaturi oko sat i po, ili dok se udvostruči.
Dok testo raste, ohlađeni maslac oklagijom razviti između dva sloja plastične folije ili papira za pečenje u pravougaonik od oko 15x30 cm. Vratiti u frižider da se stegne, jer će ga rukovanje blago maslac.
Naraslo testo premesiti na pobrašnjenoj površini, pa ostaviti da se odmori, pokriveno krpom, oko 10 minuta. Velikom oklagijom razviti testo na oko 20x45 cm. Izvaditi ohlađeni list maslaca i staviti ga na donji deo testa. Preklopiti gornju trećinu testa preko maslaca, lagano pritisnuti rukama, zatim preklopiti donju trećinu preko gornje. Pritisnuti ivice testa da se čvrsto zatvore. Okrenuti testo za 90 stepeni, pa vrlo pažljivo razviti na početne dimenzije (20x45 cm) i ponoviti laminaciju (gornja trećina prema centru, zatim donja trećina preko gornje trećine).
Uviti testo u plastičnu foliju i staviti u frižider na 30 minuta. Radi lakšeg rada, testo u frižideru držati u istom položaju u kojem je bilo laminirano, jer je potrebno pre svake laminacije okrenuti ga za 90 stepeni. Ohlađeno testo ponovo razviti na 20x45 cm, preklopiti i vratiti na hlađenje. Ponoviti ovo još dva puta i ostaviti testo u frižideru sat do dva.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Izvaditi dobro ohlađeno testo iz frižidera, staviti ga na pobrašnjenu površinu i razviti u veliki pravougaonik, pa iseći na 16 kvadrata. Oblikovati po želji i ređati na veliki pleh obložen papirom za pečenje. Ostaviti da odmaraju 20-30 minuta, zatim peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 200°C, 10-15 minuta. Ostaviti da se prohlade, po želji puniti poslastičarskim kremom, posuti čokoladom ili voćem i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 peciva.