Friday 6 September 2024

DOMAĆE ČOKOLADNE KUGLICE

Domaći sitni kolači. Čokoladne kuglice od cele torte. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladnu tortu
150 g maslaca, mekanog
200 g žutog šećera
2 S jaja
100 ml ulja
100 g grčkog jogurta
1 kašičica vanile
250 g mekog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
30 g gorkog kakao praha
100 ml vruće kafe
Za kafeni krem
100 g maslaca, mekanog
100 g prah šećera
50 g instant vanil pudinga
2 kašičice instant kafe u granulama
3 kašike slatke pavlake
2 velike kašike džema od narandže ili kajsije
prah šećer, za dekoraciju

Domaći sitni kolači. Čokoladne kuglice od cele torte. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Prosejati brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Penasto umutiti maslac sa šećerom, pa dodati jedno po jedno jaje. Dodati jogurt, ulje i vanilu, dobro umutiti, pa dodati suve sastojke i sjediniti bez previše mešanja. Na kraju sipati kafu i povezati sve. Kalup (20x30 cm) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180˚C, 30-35 minuta. Proveriti čačkalicom, pa ostaviti da se ohladi u potpunosti.
Za krem, penasto umutiti maslac, pa mu dodati prah šećer i granule kafe i mutiti dok ne postane lagan, kao šlag. Na samom kraju, dodavati slatku pavlaku postepeno, muteći najmanjom brzinom, dok se sve na sjedini.
Kada se kolač ohladi, usitniti rukama ili u blenderu, dodati krem i mutiti mikserom na najmanjoj brzini. Kada se poveže, dodati džem, povećati brzinu i mešati još oko 30 sekundi, dok se masa potpuno ne sjedini. Staviti sve u frižider na 30-45 minuta. Pripremiti veliku podlogu, pa kašičicom uzimati masu i formirati kuglice. Ređati ih na pripremljenu podlogu, pa staviti u frižider na najmanje sat vremena. Dobro ohlađene dekorisati prah šećerom ili kakao prahom i čuvati u frižideru do služenja. Od ove količine sastojaka, dobija se 45 kuglica.