Monday 16 September 2024

DOMAĆA PITA SA MEDENIM KORICAMA

Domaća pita sa medenim koricama. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za domaće medene korice
250 g mekog brašna
75 g kristal šećera
50 g meda
30 ml mleka
30 g maslaca
1 M jaje
1 kašičica vanile
1/2 kašičice praška za pecivo
Za fil
250 ml mleka
40 g gustina
100 g maslaca
2 kašičice vanile
Za glazuru
50 g crne čokolade (75%)
1 kašičica ulja

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 190°C i obložiti veliki pleh (30x35) pek papirom. Mleko, med i maslac otopiti na srednje jakoj vatri, pa skloniti sa šporeta i dodati prašak za pecivo. Dobro izmešati, dodati jaje i dobro sjediniti. Dodati vanilu, brašno i šećer i mešati varjačom dok se ne formira mekano testo. Staviti testo na sredinu pleha, pokriti ga papirom za pečenje i razviti na debljinu od oko 2-3 milimetra, prekrivajući celu površinu pleha. Odmah peći u dobro zagrejanoj rerni na 190°C, 6-7 minuta. Kada počne da dobija boju na ivicama, izvaditi iz rerne. Dok je još topla, iseći je na četiri jednaka pravougaonika i ostaviti da se hladi.
Za fil, meko izmešati sa gustinom, šećerom i vanilom, pa staviti na srednje jaku vatru da provri. Kuvati, uz neprekidno mešanje, 2-3 minuta, dok masa ne postane gusta. Skinuti sa vatre i pustiti da se ohladi samo minut, pa dodati maslac, komadić po komadić, neprekidno mešajući, dok se ne sjedini. Ostaviti da se prohladi, pa nastaviti sa slaganjem pite.
Staviti prvu koricu na tacnu za torte, zatvoriti ram oko nje, pa sipati trećinu toplog fila. Izravnati i staviti drugu koricu, pa nastaviti sa slaganjem na ovaj način dok se sve korice ne iskoriste. Pokriti vrh plastičnom folijom i staviti u frižider na najmanje 8 sati.
Kada se pita stegne, pripremiti čokoladnu glazuru. Otopiti crnu čokoladu sa uljem, pustiti da se prohladi, izvaditi pitu iz frižidera, skinuti plastičnu foliju i preliti glazurom, te vratiti pitu u frižider na najmanje sat vremena. Kada bude spremna, tankim nožem iseći pitu na vrlo male štanglice i poslužiti uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 21 štanglica ili oko 10 porcija.