Wednesday 18 September 2024

ČOKOLADNI VEGAN BROWNIES SA NANOM

Čokoladni vegan brownies sa nanom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za brownies
150 g mekog brašna
1/4 kašičice praška za pecivo
120 g žutog šećera
35 g gorkog kakao praha
90 g vegan maslaca
30 ml ulja
80 ml vode
1 kašičica vanile
mali prstohvat soli
Za krem od mente
400 ml sojinog mleka
45 g gustina
120 g kristal šećera
90 g vegan maslaca, iseckanog na kockice
1 kašičica čistog ekstrakta mente
1 kašičica vanile
2 kašičice svežeg soka od limuna
Za čokoladni preliv
100 g crne čokolade (75%)
50 g vegan maslaca
50 ml sojinog mleka

Priprema
Mali deo mleka umutiti sa gustinom, ekstraktom mente i vanilom i ostaviti sa strane. Preostalo mleko staviti na srednje jaku vatru da provri. Kada mleko počne da vri, sipati mešavinu gustina i početi sa mešanjem. Kuvati oko 2 minuta, dok ne počne da podseća na puding. Skinuti sa vatre da se blago prohladi, pa dodati vegan maslac, komadić po komadić, neprekidno mešajući dok se sve ne sjedini. Pokriti vrh prozirnom folijom ili papirom za pečenje i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup (18x18) pek papirom. Šećer, kakao, maslac, ulje, vodu, vanilu i so staviti na srednje jaku vatru da se sve otopi zajedno. Voditi računa da ne provri. Skinuti sa vatre i prosejati brašno i prašak za pecivo, te povezati bez previše mešanja. Sipati masu u kalup i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, oko 15 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi u kalupu.
Kada je sve hladno na dodir, preći na sastavljanje. Skuvanom kremu dodati sveži sok od limuna, pa mutiti najvećom brzinom dok ne postane kremast, minut ili dva. Staviti brownies na tacnu za posluženje, zatvoriti ram za kolače oko njeh, pa naneti sav krem. Alternativno, naneti krem preko brownies-a koji su u kalupu. Izravnati lepo i staviti u frižider na najmanje 2 sata.
Za pripremu čokoladnog preliva, otopiti sve sastojke i ostaviti da se blago prohladi. Izvaditi kolač iz frižidera, pažljivo i ravnomerno preliti glazurom, pa vratiti u frižider na još najmanje 6 sati. Poslužiti uz jaku kafu, najbolje nakon što je kolač bio oko 15 minuta na sobnoj temperaturi. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija.