Wednesday 4 September 2024

ČOKOLADNI TRES LECHES KOLAČ

Čokoladni tres leches kolač. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za kolač
100 g mekog brašna
50 g kristal šećera
4 kašike gorkog kakao praha
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
100 ml ulja
1 S jaje
2 kašike tamnog ruma
2 kašičice vanile
60 ml vrele kafe
Za preliv
4 kašike zaslađenog kondenzovanog mleka
50 g crne čokolade iseckane
150 ml mleka
100 ml slatke pavlake
Za glazuru
100 g crne čokolade
150 ml slatke pavlake

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 190°C. Prosejati brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Dodati šećer i dobro izmešati. Kremasto umutiti ulje i jaje, dodati suvim sastojcima i dobro promešati žicom. Dodati vanilu, rum i vrelu kafu u tankom mlazu i mešati dok se masa ne sjedini.
Kalup (20x30 cm) podmazati ili obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 190˚C, 12-15 minuta. Proveriti čačkalicom obavezno, da bi kolač ostao sočan. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi, zatim izvaditi iz pleha i ostaviti da se potpuno ohladi. Kada se kolač potpuno ohladi, napraviti rupe po vrhu koristeći štapić ili viljušku.
Za preliv, otopiti zaslađeno kondenzovano mleko i čokoladu, dodati mleko i slatku pavlaku i mešati dok masa ne postane potpuno glatka. Ostaviti da se ohladi barem do sobne temperature. Potpuno ohlađen kolač vratiti u kalup i polako naneti preliv. Prelivati postepeno, da bi lepo upio sve. Preliveni kolač staviti u frižider na 12 sati. Pred služenje otopiti čokoladu i slatku pavlaku, ostaviti da se prohladi, pa naneti na ohlađeni kolač. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 bogatih porcija.