Saturday 7 September 2024

ČOKOLADNI KOKOS SENDVIČ KEKSIĆI

Čokoladni kokos sendvič keksići. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za testo
50 g maslaca, mekanog
2 kašike šećera
1 M jaje
1 kašičica praška za pecivo
180 g mekog brašna
2 kašike gustina
1/2 kašičice ekstrakta kokosa
Za fil
150 g maslaca, mekanog
100 g prah šećera, prosejanog
4 kašike gorkog kakao praha, prosejanog
1 kašičica ekstrakta kokosa
1 kašika slatke pavlake

Priprema
Maslac i šećer izmešati varjačom, pa dodati jaje, ekstrakt kokosa i nekoliko kašika brašna, te mešati dok se ne dobije kremasta masa. Zatim dodati prosejano brašno, gustin i prašak za pecivo i mešati dok se ne formira vrlo mekano testo.
Testo staviti u frižider na 5 minuta, zatim ga tanko razvaljati (2-3 milimetra) na blago pobrašnjenoj površini. Uključiti rernu da se greje na 180°C. Koristeći modlu za kolačiće prečnika 5 cm, izrezati 30 krugova. Poređati krugove testa na veliki pleh obložen papirom za pečenje i peći u unapred zagrejanoj rerni, na 180°C, 5-8 minuta. Važno je da ostanu svetli.
Dok se keksići hlade na rešetki, pripremiti fil. Penasto umutiti maslac, dodati mu kakao i ekstrakt kokosa i nastaviti sa mućenjem na najvećoj brzini još 2 minuta. Na kraju dodati prosejani prah šećer i mutiti dok masa ne postane glatka i gusta. Dodati slatku pavlaku i sjediniti. Fil staviti u dresir kesu sa velikim nastavkom (Wilton 1M) i naneti obilne spirale na polovinu keksića. Preostalim kolačićima poklopiti filovane i poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 15 sendvič keksića.