Tuesday 10 September 2024

ČOKOLADNI SENDVIČ KEKSIĆI OD VINA OD BOROVNICE

Čokoladni sendvič keksići od vina od borovnice. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladne keksiće
125 g vegan maslaca, hladnog
100 g mekog brašna
50 g prah šećera
15 g gorkog kakao praha
10 g gustina
1/2 kašičice vanile
Za fil od vina od borovnice
125 g vegan maslaca, mekanog
100 g prah šećera, prosejanog
200 ml vina od borovnice
30 ml vegan slatke pavlake, po potrebi
1 kašičica vanile
gel boja za hranu, po želji

Čokoladni sendvič keksići od vina od borovnice. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Iseći maslac na kockice i staviti ga u zamrzivač na 10-15 minuta. Dok se maslac hladi, prosejati brašno, prah šećer, gustin i kakao. Dodati vanilu i kockice maslaca suvim sastojcima i prstima mrviti dok se ne dobije blago lepljivo testo. Ovo se može uraditi i u multipraktiku. Kada se testo formira, uviti ga plastičnom folijom, oblikovati u disk i staviti u frižider na oko sat vremena.
Dok se testo hladi, početi sa pripremom fila. Vino sipati u šerpicu debljeg dna, staviti na srednje jaku vatru i kuvati dok se zapremina ne smanji na četvrtinu. Važno je mešati povremeno i paziti da ne zagori. Gotovo je kada deluje kao gušći sirup ili nešto ređi med. Ostaviti da se ohladi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Ohlađeno testo lagano razviti na blago pobrašnjenoj površini, na oko 5 mm debljine, pa kalupićima vaditi kružiće prečnika oko 3 cm. Pažljivo ih preneti na veliki pleh obložen papirom za pečenje i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, , 8-10 minuta. Paziti da ne izgore, jer su tanki. Ostaviti ih da se ohlade na plehu.
Dok se keksići hlade, pripremiti ostatak fila. Penasto umutiti maslac, dodati mu polovinu prah šećera, mutiti još minut, pa dodati vino. Dobro izmešati, pa dodati vanilu i preostali prah šećer i mutiti na najvećoj brzini još oko 5 minuta. Ako je potrebno, dodati malo slatke pavlake i boju za hranu po želji.
Rasporediti polovinu keksića na poslužavnik; staviti bogat sloj fila na svaki, a zatim pokriti preostalim keksićima. Najbolje je služiti ih narednog dana. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 sendvič keksića.