Monday 2 September 2024

MINI ČOKOLADNI CHEESECAKE BEZ PEČENJA

Maleni čokoladni cheesecake bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za podlogu
50 g maslaca
75 g mlevenog keksa
2 kašike slatke pavlake
2 kašike gorkog kakao praha
2 kašike prah šećera
Za fil
100 g Mascarpone sira
50 g crne čokolade
50 ml slatke pavlake
1 kašika gorkog kakao praha
1 kašika prah šećera
Za glazuru
50 g crne čokolade
2 kašike slatke pavlake

Priprema
Za podlogu, penasto umutiti omekšali maslac, dodati prah šećer i kakao i dobro sjediniti. Dodati polovinu mlevenog keksa, dobro izmešati, zatim dodati slatku pavlaku i preostali keks, pa sjediniti. Mali obruč za torte (12 cm) staviti na tacnu za posluženje, staviti i poravnati podlogu, te ostaviti sa strane.
Za fil, otopiti čokoladu i ostaviti da se ohladi. Umutiti Mascarpone sir i prah šećer, dodati kakao prah i ponovo izmešati. Umešati otopljenu čokoladu i dobro izmešati. U drugoj posudi, umutiti slatku pavlaku u čvrst šlag, pa je pažljivo umešati u masu sa sirom. Sipati fil preko podloge, poravnati i staviti u frižider na najmanje 4 sata.
Za glazuru, otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi oko 15 minuta. Izvaditi cheescake iz frižidera, preliti čokoladom, poravnati i vratiti u frižider na još najmanje 4 sata, po mogućstvu preko noći. Servirati sa čokoladnim sirupom, dodatnom umućenom pavlakom ili svežim voćem. Ova količina sastojaka daje 2 velike porcije.