Wednesday 11 September 2024

ČOKOLADNE ŠTANGLICE SA NARANDŽOM BEZ PEČENJA

Čokoladne štanglice sa narandžom bez pečenja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za slojeve sa vanilom i narandžom
400 g mlevenog posnog keksa
100 g prah šećera
1/4 kašičice cimeta
1 kašičica narandžine korice
125 g vegan maslaca, sobne temperature
100 ml svežeg soka narandže
20 ml Cointreau likera
1 kašičica vanile
Za čokoladni fil
250 ml sojinog mleka
40 g gustina
15 g gorkog kakao praha
100 g prah šećera
50 g crne čokolade (60%)
1 kašičica vanile
75 g vegan maslaca, sobne temperature
50 g sitno seckanih oraha, po želji
2 kašičice gorkog kakao praha, za posipanje

Priprema
Keks izmešati sa prah šećerom, cimetom i koricom narandže, pa mu dodati mekani vegan maslac i dobro umutiti. Sipati sok narandže, vanilu i liker, pa rukom umesiti mekano testo. Biće blago lepljivo, ali dovoljno čvrsto za razvijanje. Podeliti na četiri dela po težini i svaki deo razvući u kvadrat veličine 20x20 cm između listova pek papira. Prekriti ih providnom folijom kako se ne bi osušili i staviti u frižider na najmanje sat vremena.
Za fil, mleko izmešati sa gustinom i šećerom, pustiti da provri na srednje jakoj vatri, pa kuvati uz mešanje dok se ne zgusne, 2-3 minuta. Skinuti sa vatre, dodati čokoladu i vegan maslac i mešati. Pokriti površinu providnom folijom i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Ako su vanil slojevi i dalje mekani nakon hlađenja, staviti ih u zamrzivač na oko 15 minuta. Kada je fil hladan, ponovo ga dobro umutiti i podeliti na tri dela. Staviti mali list pek papira na tacnu za kolače, pa staviti prvi vanil sloj. Zatvoriti ram za kolače čvrsto oko njega, pa naneti trećinu čokoladnog fila. Staviti naredni vanil sloj i ponavljati postupak dok se sav materijal ne utroši. Staviti u frižider na najmanje 8 sati, a pre samog služenja na 15 u zamrzivač, da bi se olakšalo sečenje i aranžiranje kolača. Skinuti ram za kolače, pa tankim nožem iseći kolač na 24 štanglice. Posuti kakaom i služiti. Ova koliična sastojaka daje 24 štanglice.