Monday 16 September 2024

ČOKOLADNE KOCKE SA ORASIMA

Čokoladne kocke sa orasima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice sa orasima
4 L jajeta, sobne temperature
100 g kristal šećera
2 kašičice vanile
100 g grčkog jogurta
60 ml mleka
45 ml ulja
80 g mekog brašna
2 kašičice praška za pecivo
100 g pečenih oraha, mlevenih
60 g pečenih oraha, iseckanih
Za fil od vanile
300 ml mleka
45 g gustina
30 g kristal šećera
2 kašičice vanile
100 g bele čokolade, iseckane
75 g maslaca, iseckanog
100 g pečenih oraha, mlevenih
prstohvat kurkume, po želji
Za fil od čokolade
300 ml mleka
40 g gustina
20 g gorkog kakao praha
50 g kristal šećera
1 kašičica vanile
100 g crne čokolade (80%), iseckane
75 g maslaca, iseckanog

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup (20x30) papirom za pečenje. Kremasto umutiti jaja, dodati šećer i vanilu i nastaviti sa mućenjem na najvećoj brzini još 5 minuta, dok masa ne postane gusta i svetla. Dodati jogurt, mleko i ulje i lagano izmešati. Prosejati brašno i prašak za pecivo i dodati orahe, mlevene i iseckane. Povezati masu bez previše mešanja. Sipati masu u kalup, izravnati i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 18-20 minuta, proveravajući čačkalicom, da se ne prepeče. Izvaditi iz rerne i pustiti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Za fil od vanile, mleko izmešati sa gustinom, šećerom i vanilom, pa staviti na srednje jaku vatru da provri. Čim počne da se zagreva, početi sa mešanjem, da ne bi zagoreo. Kada počne da vri, kuvati uz energično mešanje, oko 2 minuta, dok ne postane gust. Skinuti sa vatre i pustiti da se hladi oko minut, pa dodati kurkumu, ako se koristi, seckani maslac, so i čokoladu, komadić po komadić, neprekidno mešajući, dok se ne sjedini. Na kraju dodati orahe, izmešati i pokriti vrh plastičnom folijom ili papirom za pečenje. Pustiti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Za čokoladni fil, mleko izmešati sa kakaom, gustinom, šećerom i vanilom, pa skuvati na isti način. Skinuti sa vatre, prohladiti samo minut, pa dodati maslac, so i čokoladu, neprekidno mešajući dok se ne sjedini. Pokriti vrh i pustiti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Fil od vanile umutiti mikserom na najvećoj brzini dok ne postane kremast, pa ga naneti preko korice u kalupu. Dobro izravnati i staviti u frižider na 10 minuta, samo da površina malo očvrsne. Kada bude donekle čvrsta, umutiti čokoladni fil na isti način i nežno rasporediti preko vanile. Staviti sve u frižider na najmanje 8 sati, pa služiti uz dodatnu čokoladu ili seckane orahe. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.