Monday 9 September 2024

ČOKOLADNE KOCKE SA LIMUNOM

Čokoladne kocke sa limunom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za koricu
3 M jajeta
100 g žutog šećera
50 g kristal šećera
200 g kisele pavlake
150 ml ulja
1 kašičica vanile
125 g mekog brašna
25 g gustina
3 kašičice praška za pecivo
Za sirup
100 g kristal šećera
100 ml hladne vode
2 srednja limuna
30 g gustog meda
1/2 kašičice vanile
Za glazuru
100 g crne čokolade

Čokoladne kocke sa limunom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Kremasto umutiti jaja, dodati obe vrste šećera i nastaviti mućenje na najvećoj brzini dok se šećer ne otopi i masa ne postane svetla i gusta. Dodati kiselu pavlaku, vanilu i ulje i dobro sjediniti, na najmanjoj brzini ili ručno. Na kraju prosejati brašno i prašak za pecivo i povezati na isti način.
Kalup (20x20 cm) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180˚C, 20-25 minuta. Proveriti čačkalicom da korica ne bi ostala nepečena u sredini. Ostaviti da se potpuno ohladi, pa preseći na pola, kao za tortu. Vratiti jednu koricu u kalup a drugi ostaviti sa strane.
Za sirup, skinuti koricu sa limuna i segmentirati ih, pa ih izblendirati u pire. Šećer i vodu staviti na jaku vatru da provre, pa pustiti da vre, bez mešanja, 3 minuta. Skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Izmrviti odvojenu koricu, dodait pire limuna, šećerni sirup, med i vanilu i sve izmešati električnim mikserom na srednjoj brzini, dok se ne dobije ujednačena i relativno glatka masa. Pažljivo naneti preko korice u kalupu, izravnati što je moguće više, a zatim staviti u frižider na najmanje sat vremena.
Za čokoladnu glazuru, otopiti čokoladu i pustiti da vrlo blago prohladi, pa brzo glazirati ohlađen kolač. Vratiti sve u frižider na najmanje 4 sata, po mogućstvu preko noći. Služiti dobro ohlađeno. Od ove količine sastojaka, dobija se 9 bogatih porcija.