Monday 16 September 2024

ČOKOLADNE CHEESECAKE KOCKE SA LEŠNICIMA

Čokoladne cheesecake kocke sa lešnicima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladni kolač
150 g maslaca, sobne temperature
150 g prah šećera, prosejanog
2 M jajeta, sobne temperature
1 kašičica vanile
120 ml hladnog mleka
120 ml sveže skuvane kafe, vrele
150 g mekog brašna
50 g gustina
20 g gorkog kakao praha
2 kašičice praška za pecivo
mali prstohvat soli
Za krem od lešnika
200 g Mascarpone sira, omekšanog
50 g prah šećera
150 g mlevenih pečenih lešnika
1/2 kašičice vanile
Za šlag
100 ml slatke pavlake
30 g prah šećera
1/4 kašičice vanile
Za čokoladnu glazuru
100 g čokolade za kuvanje (55%)
25 ml ulja

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C i obložiti kalup (18x18) pek papirom. Izmešati sve suve sastojke pa staviti sa strane. Penasto umutiti maslac sa prah šećerom, pa im dodati jedno po jedno jaje, dobro muteći nakon svakog. Dodati vanilu i ponovo dobro izmešati. Dodati polovinu suvih i poloviinu tečnih sastojaka masi od maslaca, pa sjediniti na najmanjoj brzini.
Ponoviti još jednom i dobro sjediniti žicom za mućenje. Ovo će osigurati da masa ne bude previše mešana. Sipati masu u pripremljeni kalup, poravnati je i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, oko 20 minuta. Proveriti da li je pečeno već oko 15 minuta, vodeći računa da se ne prepeče. Ostaviti da se hladi oko 5 minuta u plehu, a zatim izvaditi i potpuno ohladiti na rešetki.
Kada se kolač ohladi, pripremiti šlag i krem od lešnika. Sipati ohlađenu slatku pavlaku u veliku posudu i umutiti je do mekih vrhova, dodati vanilu i prah šećer i umutiti u veoma čvrst šlag. Ostaviti sa strane. Mascarpone sjediniti sa prah šećerom i lešnicima, najbolje spatulicom, pa im dodati veliku kašiku umućenog šlaga.
Staviti ohlađeni kolač nazad u pleh, ravnomerno rasporediti krem fil od lešnika, pa lagano naneti umućeni šlag. Kolač staviti u frižider na najmanje 6 sati, a najbolje preko noći. Za glazuru, otopiti čokoladu i ulje, pa ostaviti da se prohlade. Čim počne lagano da se steže, glazirati celu površinu kolača i ostaviti da se stegne do kraja. Služiti dobro ohlađeno. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.