Thursday 12 September 2024

ČOKOLADNA TORTA SA KARAMELOM OD VINA OD VIŠANJA

Čokoladna torta sa karamelom od vina od višanja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za sočne čokoladne korice
225 g mekog brašna
70 g gorkog kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice soli
120 g kristal šećera
120 g žutog šećera
300 ml punomasnog mleka
60 g kisele pavlake
1 ½ kašičica jabukovog sirćeta
120 ml ulja
2 kašičice vanile
Za čokoladni fil
300 g čokolade za kuvanje (60%)
300 ml slatke pavlake
30 g maslaca, mekanog
1/2 kašičice vanile
prstohvat soli
Za karamel sos od vina
500 ml vina od višanja
200 g žutog šećera
prstohvat soli
Za dekoraciju
150 ml slatke pavlake
15 g gorkog kakao praha
15 g prah šećera
1 kašičica vanile

Čokoladna torta sa karamelom od vina od višanja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Najpre napraviti karamel od vina od višanja. Izmešati vino sa šećerom, staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provri. Kada provri, smanjiti vatru i ostaviti da veoma nežno vri 40-45 minuta, dok se zapreminski ne smanji na trećinu. Skinuti sa vatre, dodati prstohvat soli i dobro izmešati. Ostaviti da se ohladi i zgusne.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Izmešati sve suve sastojke, dodati odmah sve tečne sastojke i mešati dok se sve ne sjedini, te odmah podeliti između četiri mala kalupa (15 cm) obloženih papirom za pečenje. Peći kore u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, oko 15 minuta. Proveriti čak i pre 15 minuta kako se ne bi prepekle. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade u potpunosti.
Otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom, dodati maslac i vanilu i energično mešati dok se ne sjedini. Čvrsto pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi kako bi postala gusta, ali još uvek namaziva.
Poravnati kore ako je potrebno i staviti prvu na tacnu za torte. Postaviti obruč ili ram oko nje, obložiti visokom trakom acetata. Odvojiti trećinu karamela od vina sa strane. Dve velike kašike karamela preliti preko prve kore. Pažljivo rasporediti trećinu čokoladnog krema, pa staviti drugu koricu. Ponovljati postupak dok se ne potroši sav materijal, pa staviti tortu u frižider na najmanje 8 sati.
Za glazuru, slatku pavlaku umutiti u šlag sa kakaom, prah šećerom i vanilom. Izvaditi tortu iz frižidera, dekorisati po želji, preliti delom odvojenog karamela i čuvati u frižideru do serviranja. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.