Wednesday 11 September 2024

ČOKOLADNA TORTA SA MLEKOM I KEKSIĆIMA

Čokoladna torta sa mlekom i keksićima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
400 ml mlake vode
45 ml ulja
100 g džema
100 g mlevenih oraha
150 g kristal šećera
250 g mekog brašna
15 g gorkog kakao praha
2 kašičice praška za pecivo
Za fil
500 ml mleka
60 g mekog brašna
40 g gustina
50 g kristal šećera
2 kašičice vanile
100 g bele čokolade
200 g maslaca, mekanog
50 g prah šećera, prosejanog
50 ml hladnog mleka, za preliv korica
Za čokoladni topping
150 ml slatke pavlake
100 g crne čokolade (60%)
200 g omiljenih keksića
Za dekoraciju
100 ml slatke pavlake
30 g prah šećera
1 kašičica vanile
razni keksići, po želji

Čokoladna torta sa mlekom i keksićima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Za fil, odvojiti malo mleka sa strane, a ostatak izmešati sa brašnom, gustinom i šećerom. Staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provi. Kuvati, uz stalno mešanje, 2-3 minuta, dok ne počne ličiti na puding. Skinuti sa vatre i dodati vanilu i belu čokoladu, pa energično mešati dok se čokolada ne otopi. Pokriti površinu plastičnom folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C, . Dobro izmešati vodu, ulje i džem, dodati mlevene orahe i dobro sjediniti. Prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo, pa mešati dok se masa ne ujednači. Četiri mala kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje i ravnomerno podeliti masu. Odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 12-15 minuta. Obavezno proveriti ranije čačkalicom, jer se ove korice brzo peku. Ostaviti da se ohlade u potpunosti.
Penasto umutiti maslac sa prah šećerom, pa mu dodavati ohlađeni fil, kašiku po kašiku, uz stalno mućenje. Kada se fil sjedini, podeliti ga na četiri dela i poravnati korice ako je potrebno. Svaku lagano premazati hladnim mlekom, pa staviti prvu na tacnu za torte. Oko nje staviti ram za tortu, obložiti ga acetatnom trakom, pa naneti četvrtinu fila. Dodati drugu koricu, pa ponavljati postupak dok se sve korice ne utroše. Poslednju koricu premazati ostatkom fila, pa staviti u frižider na najmanje sat vremena.
Za topping, čokoladu otopiti sa slatkom pavlakom, pa ostaviti da se prohlade. Keksići koji se koriste bi trebalo da budu hrskaviji, pa ako nisu, kratko ih peći na 180°C, , ne duže od 5-6 minuta, pa ih samleti nakon hlađenja. Dodati mlevene keksiće u otopljenu čokoladu, pa sve sipati preko poslednjeg sloja torte. Vratiti u frižider na najmanje 4 sata. Za dekoraciju, umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i vanilom, dekorisati po želji i rasporediti još keksića po vrhu. Poslužiti dobro ohlađeno, u tankim kriškama. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.