Tuesday 10 September 2024

ČOKOLADNA TORTA SA KAFOM I ORASIMA

Čokoladna torta sa kafom i mlevenim orasima. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
250 g mekog brašna
20 g gorkog kakao praha
200 g kristal šećera
1 ½ kašičica praška za pecivo
1/2 kašičica soli
1/4 kašičica cimeta
350 ml vode
120 ml ulja
1 kašičica espresso praha
2 kašičice vanile
1 ½ kašičica jabukovog sirćeta
100 g crne čokolade
100 g seckanih oraha
Za kafeni fil
800 ml mleka
150 g kristal šećera
5 kašičica espresso praha
80 g gustina
30 g gorkog kakao praha
2 M žumanceta
250 g maslaca, sobne temperature
200 g bele čokolade
Za dekoraciju
200 ml slatke pavlake
1 kašika gorkog kakao praha
100 g crne čokolade

Priprema
Za pripremu fila, izmešati malo mleka sa gustinom, kakaom, žumancima i polovinom šećera. Ostatak mleka staviti na srednje jaku vatru da provri sa ostatkom šećera i kafom. Kada počne da vri, dodati mešavinu gustina i kuvati, stalno mešajući, oko 2-3 minuta. Skinuti sa vatre, procediti, pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Prosejati brašno i kakao, dodati šećer, so, cimet i prašak za pecivo. Dodati seckanu čokoladu i orahe u suve sastojke i dobro izmešati, zatim dodati sve tečne sastojke i i mešati dok se sve ne sjedini. Četiri mala kalupa (15 cm) obložiti papirom za pečenje, podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 20-25 minuta. Ostaviti ih da se hlade u kalupima oko 10 minuta, zatim izvaditi i potpuno ohladiti.
Kada je skuvani krem ohlađen, penasto umutiti maslac, pa mu dodavati kašiku po kašiku krema, muteći konstantno. Staviti fil na kratko u frižider. Belu čokoladu otopiti i prohladiti, pa je dodati filu, uz stalno mućenje.
Kada je fil spreman, poravnati korice ako je potrebno i staviti prvu na tacnu za kolače. Ravnomerno rasporediti jednu trećinu fila, pa staviti drugu koricu. Nastaviti slaganje dok se sav fil ne iskoristi. Ako je kuhinja vrlo topla, možda će biti potrebno staviti tortu u zamrzivač na kratko između slaganja kako bi očvrsnula.
Staviti složenu tortu u frižider na najmanje 4 sata. Kada torta postane dovoljno čvrsta za dekoraciju, umutiti slatku pavlaku sa prosejanim kakao prahom u čvrst šlag i otopiti crnu čokoladu. Prekriti celu tortu šlagom, pa je dekorisati prohlađenom čokoladom. Vratiti u frižider do služenja. Od ove količine sastojaka, dobija se 16-20 porcija.