Friday 6 September 2024

ČOKOLADNA TORTA SA RUMOM I SUVIM GROŽĐEM

Čokoladna torta sa rumom i suvim grožđem. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
250 g mekog brašna
200 g kristal šećera
50 g gorkog kakao praha
250 ml hladne vode
250 ml ulja
1 kašičica vanile
Za krem od vanile i ruma
250 ml mleka, hladnog
3 ½ kašike mekog brašna
250 g maslaca, mekanog
200 g prah šećera
100 g suvog grožđa
1-2 kašike tamnog ruma

Čokoladna torta sa rumom i suvim grožđem. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje, na 180°C, . Prosejati brašno i kakao, dodati šećer i promešati. Dodati sve tečne sastojke i dobro umutiti. Tri mala kalpua (10 cm) sa odvojivim ivicama obložiti papirom za pečenje, sipati masu i peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180˚C, 15-20 minuta. Proveriti čačkalicom već oko 15 minuta, da se ne bi prepekle. Ostaviti korice da se ohlade u kalupima.
Za krem, izmešati mleko sa brašnom, staviti na srednje jaku vatru i pustiti da provri. Kuvati, stalno mešajući, oko 3 minuta, dok ne počne ličiti na puding. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Suvo grožđe preliti vrućom vodom i ostaviti da stoji oko 10 minuta. Penasto umutiti maslac, dodati prah šećer, pa dobro sjediniti. Početi sa dodavanjem ohlađenog krema, kašiku po kašiku, stalno muteći najvećom brinom. Suvo grožđe dobro ocediti i naseckati, pa dodati u fil zajedno sa rumom. Dobro povezati sve, odvojiti četvrtinu fila za dekoraciju, a ostatak podeliti na pola.
Staviti prvu koricu na tacnu za torte, naneti polovinu fila, pa zatim staviti drugu koricu. Ponoviti još jednom, pa pažljivo dekorisati odvojenim kremom. Torta jeste čvrsta, ali je i visoka, pa je potrebno malo više pažnje. Staviti u frižider na najmanje 4 sata, najbolje preko noći. Od ove količine sastojaka, dobija se 6-8 porcija.