Friday 6 September 2024

ČOKOLADNA TORTA OD VIŠANJA I ORAHA

Bogata čokoladna torta od višanja i oraha. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
100 g ovsenih pahuljica
500 ml vrele vode
200 g maslaca, mekanog
200 g prah šećera
2 kašičice vanile
4 M jajeta
200 g mekog brašna
40 g gorkog kakao praha
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
100 g pečenih oraha, sitno seckanih
Za fil
200 g maslaca, mekanog
200 g prah šećera
30 g gorkog kakao praha
100 g višanja iz likera
Za dekoraciju
250 ml slatke pavlake
prehrambene boje, po želji

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Ovsene pahuljice preliti vrelom vodom i ostaviti da se ohlade i upiju. Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu, zatim dodati vanilu i jedno po jedno jaje, dobro muteći nakon svakog. Prosejati brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dodati u masu i dobro izmešati. Dodati prohlađene i oceđene pahuljice zajedno sa orasima, pa mutiti najmanjom brzinom dok se sve ne poveže. Dva kalupa (23 cm) sa odvojivim ivicama obložiti papirom za pečenje, podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180˚C, 15-20 minuta. Proveriti čačkalicom i ostaviti da se potpuno ohlade.
Za fil sa višnjama, penasto umutiti maslac, dodati kakao i mutiti najvećom brzinom još par minuta. Kada postane kremast, dodati prosejani prah šećer u dva navrata, muteći dobro između. Ocediti višnje, naseckati ih i dodati u krem, pa dobro sjediniti.
Poravnati ohlađene korice, pa ih preseći na dva dela. Staviti prvu koricu na tacnu za torte, pa zatvoriti obruč oko nje. Naneti trećinu fila, staviti narednu koricu i ponavljati postupak dok se sve ne utroši. Pokriti površinu plastičnom folijom i staviti tortu u frižider na najmanje 4 sata. Kada se torta ohladi, izvaditi iz frižidera i skinuti obruč, pa dekorisati čvrsto umućenim šlagom. Od ove količine sastojaka, dobija se 16 porcija.