Tuesday 10 September 2024

ČOKOLADNA TORTA OD MALINA I LEŠNIKA

 Čokoladna torta od malina i lešnika. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za podlogu od pečenih lešnika
250 g Mascarpone sira, sobne temperature
50 g maslaca, mekanog
250 g lešnik napolitanki, samlevenih
100 g pečenih lešnika, samlevenih
1 kašičica vanile
Za ganache od bele čokolade
200 g bele čokolade
60 ml slatke pavlake
1 kašičica vanile
Za žele od malina
300 g svežih malina
60 ml hladne vode
100 g kristal šećera
10 g želatina
1 kašičica sveže rendane kore od limuna
Za ganache od crne čokolade
100 g ekstra crne čokolade (90%)
100 g čokolade za kuvanje (50%)
200 ml slatke pavlake
Za dekoraciju 150 ml slatke pavlake
2 kašike gorkog kakao praha
1 kašičica vanile
zamrznute maline

 Čokoladna torta od malina i lešnika. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Prvo pripremiti ganache od bele čokolade, jer će mu biti potrebno vreme da se stegne. Belu čokoladu otopiti sa slatkom pavlakom, dodati vanilu i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Mali okrugli ram za tortu (15 cm) staviti na tacnu za serviranje i obložiti ga visokom trakom acetata. Izmešati mlevene napolitanke i lešnike sa Mascarpone sirom, maslacem i vanilom. Mutiti mikserom na najmanjoj brzini dok se sve dobro ne poveže. Ravnomerno utisnuti u ram.
Sipati prohlađeni ganache od bele čokolade preko podloge, pa staviti u frižider na nekoliko sati, dok ne postane potpuno čvrst. Ovaj sloj mora biti dovoljno stabilan i ohlađen pre nego što se doda ostatak slojeva jer je najmekši i ako nije dovoljno ohlađen, žele će potonuti.

Za pripremu želea od malina, maline izmešati sa šećerom pa ostaviti da stoje na sobnoj temperaturi, da puste sok. Želatin izmešati sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Maline staviti na srednje jaku vatru, dodati vodu i koricu limuna i pustiti da masa provri.
Pustiti da vri, mešajući, oko 5-6 minuta, dok voće ne počne da se zgušnjava. Skinuti sa vatre, dodati želatin i mešati dok se potpuno ne rastvori. Ostaviti na hladnom dok ne počne da se steže (sat vremena u toploj kuhinji ili oko 15 minuta u frižideru). Kada je prohlađen, kašičicom rasporediti žele po čvrstom sloju od bele čokolade. Biti pažljiv sa ovim korakom, poravnati sve i vratiti u frižider na najmanje 2 sata.
Kada se žele stegne, pripremiti ganache od crne čokolade. čokolade otopiti sa slatkom pavlakom, pa ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi. Trebalo bi da bude hladan na dodir, ali i dalje relativno tečan. Preliti preko želea i staviti tortu nazad u frižider na najmanje 6 sati.
Kada bude spremna za serviranje, umutiti slatku pavlaku u mekan šlag, dodati kakao i vanilu pa mutiti dok se ne učvrsti. Dekorisati tortu po želji, dodati sveže maline i služiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 10-12 porcija.