Tuesday 10 September 2024

DVOSTRUKO ČOKOLADNA TORTA BEZ JAJA

Dvostruko čokoladna torta bez jaja. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za čokoladne korice
180 g maslaca
150 g crne čokolade (70%)
150 ml vode
1 kašičica instant espresso praha
150 g kristal šećera
75 g vanil jogurta
1 kašičica vanile
200 g mekog brašna
15 g gorkog kakao praha
1 kašičica praška za pecivo
Za ganache fil
250 g čokolade za kuvanje (50%)
250 ml slatke pavlake
1 kašičica vanile

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Otopiti zajedno maslac, čokoladu, vodu, šećer i espresso prah na srednje jakoj vatri. Dobro izmešati pa dodati vanilu i ostaviti da se prohladi.
Dodati jogurt u blago ohlađenu čokoladnu masu, kratko izmešati, a zatim dodati suve sastojke. Sjediniti bez previše mešanja. Kalup (20x30) obložiti papirom za pečenje, sipati masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 15-20 minuta. Ostaviti koricu da se ohladi do sobne temperature, pa je staviti u frižider na oko sat vremena.
Za fil, otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom i vanilom, pa dobro izmešati. Ostaviti na sobnoj temperaturi oko sat vremena, da se zgusne.
Izvaditi ohlađenu koricu iz frižidera, poravnati je ako je potrebno i preseći je horizontalno i vertikalno na pola, da se dobiju četiri tanke korice. Podeliti fil na četiri jednaka dela po težini.
Staviti jednu koricu na tacnu za posluženje, naneti jedan deo fila, pa nastaviti sa slaganjem dok se sve korice ne potroše. Preostalim ganache kremom premazati celu tortu, pa je staviti u frižider na najmanje četiri sata, najbolje preko noći. Služiti u tankim kriškama, uz jaku kafu. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 porcija.