Wednesday 11 September 2024

ČOKOLADNA RUM TORTA BEZ BRAŠNA

Čokoladna rum torta bez brašna. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za bogatu čokoladnu tortu
4 L jajeta, odvojena, sobne temperature
1 mali prstohvat soli
150 g kristal šećera
1 kašičica vanile
180 g pire krompira, sobne temperature
50 g pšeničnog griza
20 g gorkog kakao praha
2 kašičice praška za pecivo
Za čokoladni rum sirup
100 ml hladne vode
50 g kristal šećera
50 g ekstra crne čokolade (70-80%), rendane
15 ml tamnog ruma
Za dekoraciju
100 ml slatke pavlake
1 kašika kakao praha
1/2 kašičice vanile

Čokoladna rum torta bez brašna. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Dodati mali prstohvat soli u belanca i umutiti ih električnim mikserom na najvećoj brzini dok se ne formira sjajan, čvrst šam. Kremasto umutiti žumanca, dodati im šećer, pa nastaviti sa mućenjem dok se zapremina ne poveća.
Dodati pire krompir i kratko promešati. Dodati griz, kakao prah i prašak za pecivo i mešati dok se sve ne sjedini. Na kraju umešati sneg od belanaca u nekoliko navrata, pazeći da zadrže što više volumena. Kalup (18x18 cm) obložiti papirom za pečenje, nežno sipati masu i odmah peći u fino zagrejanoj rerni, na 200°C, 20-25 minuta, dok čačkalica ne izađe čista.
Dok se torta peče, pripremiti rum sirup. Šećer preliti vodom i pustiti da provri na jakoj vatri i vri, bez mešanja, 3 minuta, dok se šećer ne otopi i sirup veoma blago ne zgusne. Skinuti s vatre i dodati rendanu crnu čokoladu, pa mešati dok se potpuno ne otopi. Ostaviti da se prohladi.
Pečenu tortu izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi u kalupu oko 5 minuta. Dodati rum u čokoladni sirup, dobro promešati i dobro natopiti tortu. Prelivati pažljivo i lagano, pa ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Dodati vanilu i kakao u ohlađenu slatku pavlaku i umutiti u čvrst šlag, pa dekorisati tortu i staviti je u frižider na najmanje 8 sati. Što duže stoji, biće sve bolja i ukusnija. Servirati uz otopljenu čokoladu ili orahe. Od ove količine sastojaka, dobija se 12 bogatih porcija.