Monday 16 September 2024

ČOKOLADNA SLADOLED TORTA SA KARAMELOM

Čokoladna sladoled torta sa karamelom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
300 g mekog brašna
30 g gustina
300 g žutog šećera
40 g gorkog kakao praha
1 ½ kašičica sode bikarbone
prstohvat praška za pecivo
1/2 kašičice soli
250 ml toplog mleka
1 kašika jabukovog sirćeta
150 g vrele vode
2 pune kašičice instant espresso praha
120 ml ulja
2 kašičice vanile
Za fil
400 ml hladnog mleka
80 g gustina
75 g kristal šećera
1 kašičica vanile
1/4 kašičice soli
200 g maslaca
350 g karamelizovanog mleka (dulce de leche)
Za dekoraciju
100 g crne čokolade (70%)
80 g mlečne čokolade
200 ml slatke pavlake

Čokoladna sladoled torta sa karamelom. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Izmešati hladno mleko sa gustinom, šećerom, vanilom i solju. Staviti na srednje jaku vatru i sačekati da provri. Energično mešati 2-3 minuta, dok se ne zgusne poput pudinga, pa skinuti sa vatre i ostaviti da se hladi oko minut. Dodati maslac, komadić po komadić, uz stalno mešanje, dok se ne sjedini. Pokriti vrh providnom folijom i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.
Uključiti rernu da se greje, na 180°C, i obložiti tri mala kalupa (15 cm) papirom za pečenje. U vrelu vodu dodati espresso prah, dobro izmešati i ostaviti sa strane. U toplo mleko dodati sirće i ostaviti da stoji oko 10 minuta. Dobro izmešati sve suve sastojke, pa im dodati sve tečne i fino sjediniti bez previše mešanja.
Podeliti masu jednako na tri kalupa, pa odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180°C, 12-15 minuta. Proveriti čačkalicom, pa ih ostaviti da se hlade u kalupima oko 10 minuta, a zatim ih prevrnuti na rešetku i ostaviti da se ohlade u potpunosti.
Ohlađen krem fil dobro umutiti mikserom, dok ne postane gladak i kremast. Dodati mu karamelizovano mleko i dobro sjediniti sa kremom. Kada fil postane potpuno gladak, staviti ga na kratko u frižider, pa ga podeliti na pet jednakih delova po težini.
Poravnati korice ako je potrebno, pa svaku preseći na dve tanje polovine. Staviti prvu koricu na tacnu za tortu, zatvoriti ram za kolače oko nje i obložiti visokom trakom acetatne folije.
Premazati petinu fila preko prve korice, pa staviti drugu. Nastaviti sa slaganjem torte dok se svi sastojci ne utroše. Pokriti vrh papirom za pečenje ili providnom folijom i staviti tortu u frižider preko noći.
Sledećeg dana, otopiti obe vrste čokolade sa slatkom pavlakom, pokriti površinu i ostaviti da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi. Kada je sve spremno, promešati čokoladni krem, pa premazati tortu po želji i staviti je u zamrzivač na najmanje 2 sata, kako bi se fil učvrstio, te poslužiti. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.