Wednesday 4 September 2024

ČOKOLADNA TORTA SA OREO KEKSIĆIMA

Čokoladna torta sa filom od sendvič keksića. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Potrebno je
Za korice
300 g mekog brašna
1 kašika gustina
50 g gorkog kakaa u prahu
50 g instant pudinga od čokolade
3 kašičice praška za pecivo
200 g kristal šećera
4 M belanceta
120 ml mlake vode
120 ml mleka
120 ml ulja
200 g kisele pavlake
Za fil
375 ml mleka
5 kašika mekog brašna
375 g maslaca, mekanog
200 g kristal šećera
1 kašičica vanile
200 g sendvič keksa (Oreo, Toto, Noblice)
Za ganache
200 g crne čokolade
200 ml slatke pavlake

Bogata čokoladna torta sa filom od čokoladnih sendvič keksića. Tina Vesić, Poslastičar po srcu.

Priprema
Uključiti rernu da se greje na 180°C. Prosejati brašno, gustin, kakao, prašak za pecivo i puding u prahu najmanje dva puta. Dodati šećer i dobro sjediniti. U manjoj činiji, pomešati belanca, kiselu pavlaku, ulje, mleko i mlaku vodu. Sipati tečne sastojke u suve i sve sjediniti žicom ili mikserom na najmanjoj brzini.
Tri kalupa za tortu (23 cm) podmazati ili obložiti papirom za pečenje, ravnomerno podeliti masu i odmah peći u dobro zagrejanoj rerni, na 180˚C, 20-25 minuta. Proveriti čačkalicom da li su korice pečene. Ostaviti ih da se hlade u kalupima oko 10 minuta, zatim izvaditi na rešetku i ostaviti da se ohlade u potpunosti.
Za fil izmešati mleko, šećer i brašno i dobro sjediniti. Staviti na srednje jaku vatru i kuvati oko 5 minuta od momenta vrenja, neprekidno mešajući, dok masa ne postane gusta i glatka. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Usitniti ili samleti keksiće u fine mrvice. Možete se ostaviti i nekoliko krupnijih komada, ali ne previše. Penasto umutiti maslac, pa mu dodavati skuvani krem, kašiku po kašiku, neprekidno mešajući na najvećoj brzini. Dodati vanilu i dobro sjediniti. Na kraju, dodati mrvice keksa i pažljivo ih umešati.
Za sastavljanje torte, poravnati korice, zatim svaku preseći na pola, da bi se dobilo šest tankih korica. Staviti prvu koricu na tacnu za tortu i oko njega zatvoriti obruč ili ram. Naneti jednu petinu fila, pokriti drugom koricom i nastaviti sa filovanjem na isti način dok se sav materijal ne potroši. Pokriti vrh plastičnom folijom i ostaviti tortu u frižideru najmanje 4 sata, po mogućstvu preko noći.
Za ganache, otopiti čokoladu i slatku pavlaku i ostaviti na sobnoj temperaturi dok se malo ne zgusne, ali voditi računa da se ne stegne previše. Izvaditi tortu iz frižidera, ukloniti obruč i preliti ganache tako da se sliva. Vratiti u frižider do posluženja. Od ove količine sastojaka, dobija se 20 porcija.